irodalom, film, kiállítás

Agyament Harry (Deconstructing Harry, 1997)

A nagy Woody Allen menet

Előadóterem
  • Müpa saját produkció
  • Müpa Filmklub

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

A magyar cím nem tökéletes, de ismerjük el, nem könnyű szellemesen magyarítani a Deconstructing Harry címet. Mert valamiképpen a sikeres író, Harry Block darabokra szedéséről/eséséről van benne szó. Igen ám, de Harry darabjai az írói munkásságából valók. És az is kétségtelen, hogy az írói munkásság darabjait Harry a saját életéből szedegette össze: szeretők, szerelmek, feleségek, kínos és kacagtató pillanatok.

Történetünk elején Harryt (Woody Allen) nagy tisztesség éri. Az egyetem, ahonnan egykor kicsapták, most szívesen nyújtana át valami elismerést a jeles szerzőnek. A gond ott van, hogy semmiben nem lehetünk biztosak, mert Harry nem igazán tudja szétválogatni életművének alakjait és drámáit, ami tökéletesen érthető is, mert az analízisbe járó depressziós zsidócska néha magánál vonzóbb külsőbe írja magát. És talán azok a furcsa kalandok sem egészen úgy estek meg… De valahogy mégis úgy, mert különben nem háborodna fel Harry minden nője, neje és rokona… És hogy még bonyolultabb legyen minden, olykor valaki más emlékszik vissza Harry valamelyik történetére, amely íziben meg is jelenik a szemünk előtt. És mindenki másként látja, másként emlékszik. Néha maga az író is… Ha úgy vesszük, az Agyament Harry szkeccsfilm. Különálló epizódokból építkezik. De mégsem az, hiszen nem teszünk egyebet, mint Harry életében, a műveiben bolyongunk, meg mások emlékeiben, akik Harry életét és életművét idézik fel. Tükrök végtelen sora, ráadásul mindegyik tükörkép mást mutat. Ez a film hasonlít Woody Allen 1980-as filmjére (Csillagporos emlékek), de bolondabb és szürreálisabb. Szóval nem egy egyszerű darab, hiszen amikor az ártatlan néző már úgy érzi, sikerült megragadnia a mesemondás vonalát, a szerző finoman belecsíp az ülepünkbe: „Hé, ne bambulj! Miközben te jóízűen mozizol, én írom tovább a történetet. Figyeltél?!”

Angol nyelven, magyar felirattal.

A vetítést megelőző és az azt követő beszélgetés magyar nyelven zajlik.

Rendező: Müpa
  • rendező
    Woody Allen
  • házigazda
    Réz András

Parkolási információk

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy abban az esetben, amikor a Müpa mélygarázsa és kültéri parkolója teljes kapacitással működik, érkezéskor megnövekedett várakozási idővel érdemes kalkulálni. Ezt elkerülendő, azt javasoljuk kedves közönségünknek, induljanak el hozzánk időben, hogy gyorsan és zökkenőmentesen találhassák meg a legideálisabb parkolóhelyet és kényelmesen érkezhessenek meg előadásainkra. A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.Müpa Filmklub


Ugrás az oldal tetejére