irodalom, film, kiállítás

A Róma-hatás

Művészek a Római Magyar Akadémián 1946-48

Előcsarnok
  • Müpa saját produkció
  • Európai Hidak: Budapest-Róma

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

1947-48-ban néhány hónapra az olasz főváros vált a magyar kultúra egyik középpontjává, hála azoknak az ösztöndíjaknak, amelyek révén írók, költők, képzőművészek, zenészek és bölcsészek sora utazhatott ki Rómába, a Collegium Hungaricum vendégeként. Kevéssel a vasfüggöny legördülte előtt ez a szépség- és szabadságélmény megannyi művész számára vált meghatározóvá és évtizedek múltán is idilli emlékké. Az idei Európai Hidak-fesztiválhoz kapcsolódó tablókiállítás ezt a tartósnak bizonyuló Róma-hatást idézi meg.

A Római Magyar Akadémia a koalíciós évek idején páratlan lehetőséget kínált megannyi hazai művész és értelmiségi számára, hiszen 1947-48-ban Nemes Nagy Ágnes, Pilinszky János és Weöres Sándor csakúgy kiköltözhetett pár hónapra Rómába, akár a festő Reigl Judit és Böhm Lipót, vagy épp a zeneszerző Szőllősy András. Töménységig sűrű, élményekben, találkozásokban és hatásokban felettébb gazdag időszak volt ez, és mint utóbb hamar kiderült: röpkén epizódjellegű, mielőtt az ösztöndíjasok hazautaztak a népi demokrácia látszatát felszámoló Magyarországra, vagy mielőtt a szabadságot választva elindultak a nagyvilágba. Ám akármelyik utat választották is, az olasz fővárosban szerény ösztöndíjjal eltöltött napok emléke legtöbbjük számára identitásformálóvá vált. „Majd elmegyek innét, ismét hazatérek, / de bőröm alatt viszlek haza, Róma” - írta versében a római Collegium Hungaricumtól búcsúzó Csorba Győző, s amint arról e kamaratárlat meggyőzheti a közönséget: a Róma-hatás valóban beépült számos magyar alkotó életművébe.

Rendező: Müpa

Parkolási információk

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy abban az esetben, amikor a Müpa mélygarázsa és kültéri parkolója teljes kapacitással működik, érkezéskor megnövekedett várakozási idővel érdemes kalkulálni. Ezt elkerülendő, azt javasoljuk kedves közönségünknek, induljanak el hozzánk időben, hogy gyorsan és zökkenőmentesen találhassák meg a legideálisabb parkolóhelyet és kényelmesen érkezhessenek meg előadásainkra. A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.Európai Hidak: Budapest-Róma


Ugrás az oldal tetejére