irodalom, film, kiállítás

A nők városa (La città delle donne, 1980)

Federico Fellini elvarázsolt világa

Szünet nélkül
Előadóterem
  • Müpa saját produkció
  • Müpa Filmklub

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

Most akkor Federico Fellini feminista vagy antifeminista? Ezt már annak idején sem volt könnyű eldönteni. Most, négy évtized múltán még nehezebb lenne, ha egyáltalán elkészülhetne egy ilyen film. Történetünk főhőse, Snàporaz (Marcello Mastroianni) elbóbiskol a vonaton. Az álom világában folytatott bolyongásai során eljut egy furcsa női összejövetelre, majd Dr. Katzone fülledt, szürreális birodalmába. És mindeközben Snàporaz utazása érinti a gyermekkorát, a kapcsolatait, a vágyait és tévelygéseit. Álom? Az ördög tudja.

Ha valaki találkozik Fellini filmjeivel, nem kerülheti a női keblek és tomporok tárlatát. Erotika, szex, olykor már-már pornó. Korhatáros. Na ja, az olasz hím kakaskodása! Csakhogy ez messze nem ilyen egyértelmű. Merthogy ez néha fickósság, néha vágy, de akár még szerelem is lehet. Emlékezzünk vissza Az édes élet (1960) Marcellójára, pontosabban a nőkhöz való viszonyára! Hősünk azóta kicsit megöregedett, egy kicsit elbizonytalanodott. És bár csupán álmában, de valamelyest képessé vált arra, hogy rálásson önmagára. (Ez még a Nyolc és fél Guidójának sem sikerült.) Fellini macsói, a tüzes olasz csődörök ugyanis nem is olyan nagyon magabiztosak. Egy kicsit talán félnek is a nőktől. Számukra a nők világa másik város, másik univerzum, amelybe voyeurként be-bepillantanak, de nem értik pontosan, ott mi is történik. Leginkább önmagukra figyelnek. A nők városa ijesztő kaland, hiszen hősünknek most be kell lépnie ebbe a világba. Ezért is próbál belekapaszkodni bármilyen ciceronéba, aki reménye szerint kalauza lehet álombeli bolyongása során. Tehát mielőtt bárki is felszáguldana a közösségi hálóra, hogy betiltassa Fellini filmjeit, érdemes megszívlelnie a rendező gondolatát: „ha a szerző szabadon választhat, hogy mond-e valamit vagy sem, magyarázkodik-e vagy sem…, akkor a közönséget és a kritikusokat is megilleti a legnagyobb interpretálási szabadság”.

Olasz nyelven, magyar felirattal.
A vetítést megelőző és az azt követő beszélgetés magyar nyelven zajlik.

Rendező: Müpa
  • rendező
    Federico Fellini
  • házigazda
    Réz András

Parkolási információk

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy abban az esetben, amikor a Müpa mélygarázsa és kültéri parkolója teljes kapacitással működik, érkezéskor megnövekedett várakozási idővel érdemes kalkulálni. Ezt elkerülendő, azt javasoljuk kedves közönségünknek, induljanak el hozzánk időben, hogy gyorsan és zökkenőmentesen találhassák meg a legideálisabb parkolóhelyet és kényelmesen érkezhessenek meg előadásainkra. A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.Müpa Filmklub


Ugrás az oldal tetejére