irodalom, film, kiállítás

A nagy szépség (La grande bellezza, 2013)

Előadóterem
  • Müpa saját produkció
  • Európai Hidak: Budapest-Róma

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

Fellini északról, Paolo Sorrentino délről, Nápolyból érkezett Rómába. Ő is máshonnan jött ember. És egy percig sem titkolja, hogy olykor zavarba ejtően közel áll Fellinihez. Mintha folytatná, újraértelmezné Fellini filmjeit. Ő is Róma bolondja. Olyannyira, hogy a világháló túraútvonalakat ajánl azoknak, akik szeretnék bejárni Rómában A nagy szépség helyszíneit. Vannak közöttük népszerűek - Piazza Navona, Colosseum, Villa Medici -, de a rendező szívesen átruccan a Tevere túlsó partjára is. Ott kezdődik ez a filmje, a Via Garibaldin, ahol a Fontana dell'Acqua Paola erkélyén egy női kar énekel.

A film főhőse, Jep Gambardella huszonhat esztendősen jött Rómába. Most éppen hatvanöt éves. Ajnározott író, újságíró. Életművész, szoknyapecér. Talán ilyen lenne Az édes élet Marcellója, miután elszállt fölötte az idő? Most, születésnapja alkalmából megpróbálja számba venni, mivel is múlatta az elmúlt évtizedeket. Siker? Talán. Hiszen negyven éve írt - egyetlen - kötete emelte az elegyes celebritások közé, a „dolcsevitába”. Nem is nagyon értjük, min rágódik annyit Jep Gambardella, a sikeres ember. Talán a formálódó új regényén? A kurtuló életen? Múlt szerelmeken? A meg nem történt csodákon? Vagy azokon a sorsokon, amelyekbe belebotlik? Sorrentino filmje - Fellini filmjeihez hasonlatosan - nem kerekedik nagyregénnyé. Meglehet, hogy éppen ez teszi izgalmassá. Bolyongás a tehetős rómaiak és a körülöttük legyeskedő celebek nyüzsgésében. Valami valódi keresése az álhajak, műmellek és válogatott szurrogátumok vonulásában. A nagy szépség 2014-ben elnyerte a legjobb nem angol nyelvű filmnek járó Oscar-díjat. Meg vagy félszáz más díjat is. Parádés sikereket aratott. Ebben kétségtelenül múlhatatlan érdemei vannak a főszerepet játszó Toni Servillónak és az operatőrnek, Luca Bigazzinak. De aki jól fülel, meghallhatja, milyen szépen épít be Sorrentino a filmjébe olyan 20. századi és kortárs zeneszerzőket, mint David Lang, Arvo Pärt, Poulenc vagy Górecki.

Olasz nyelven, magyar felirattal.
A vetítést megelőző és az azt követő beszélgetés magyar nyelven zajlik.

Rendező: Müpa
  • rendező
    Paolo Sorrentino
  • házigazda
    Réz András

Parkolási információk

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy abban az esetben, amikor a Müpa mélygarázsa és kültéri parkolója teljes kapacitással működik, érkezéskor megnövekedett várakozási idővel érdemes kalkulálni. Ezt elkerülendő, azt javasoljuk kedves közönségünknek, induljanak el hozzánk időben, hogy gyorsan és zökkenőmentesen találhassák meg a legideálisabb parkolóhelyet és kényelmesen érkezhessenek meg előadásainkra. A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.Európai Hidak: Budapest-Róma


Ugrás az oldal tetejére