irodalom, film, kiállítás

A Kelet az Kelet (East Is East; 1999)

Very British - Szatírák és groteszkek

Előadóterem
  • Müpa saját produkció
  • müpamozi

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

Hogyan is fest a bevándorló lét - brit szemmel nézve? Azt gondolhatnánk, hogy két évtizede ez egyszerűbb volt. A film egy pakisztáni angol család története. Az apa és férj akkor érkezett Angliába Pakisztánból, amikor az az ország még nem is létezett - brit alattvalóként. Magával hozta muszlim hitét és hagyományait. Csakhogy a gyerekek már Salfordban születtek és nőttek fel. Megférnek-e egymással az apjuk által őrzött és erőltetett értékek és életvezetési minták egy modern - 1971-es - brit identitással? Damien O'Donnell filmje napjainkban aktuálisabb, mint valaha.

Asszimiláció vagy disszimiláció? George Khan, a családfő a brit nem gazdagok életét éli családjával a munkásnegyedben. Egy szerény fish & chips vállalkozása van. De megmaradt pakisztáninak, aki személyes ügyének tekinti az India és Pakisztán közötti villongásokat, és szíve szerint egy kis-Pakisztánban élne az iszlám erkölcse és illemszabályai szerint. De mit kezdjen ezekkel a büdös - angol - kölykökkel? A két kultúra ütközése néha végtelenül humoros, máskor meg egyenesen szívszorító. A filmben feltűnik egy tévé képernyőjén Enoch Powell brit politikus, aki a hatvanas évek végén a bevándorlók visszatelepítését szorgalmazta. De hol is van az igazi otthonuk? És hol van a gyerekeiké, akiknek már az angol az anyanyelvük, szeretik a disznóhúst, és lelkesen hordozzák a feszületet a körmenetben? Az sem kevésbé fontos kérdés, hogy történetünk szereplői miként kötődnek elvekhez, eszmékhez, és miként az emberekhez, a hétköznapokhoz, a szomszédokhoz, barátokhoz. Senki ne lepődjön meg, ha a film sok-sok új kérdést ébreszt benne.

Angol nyelven, magyar felirattal.
A vetítést megelőző és az azt követő beszélgetés magyar nyelven zajlik.

Rendező: Müpa

Jegyinformáció

Online erre az előadásra jegyét Müpa ajándékutalvánnyal is megvásárolhatja, azonban BTF és CAFe Budapest rendezésű programokra csak személyes vásárlás során áll módunkban elfogadni.
Személyesen elfogadjuk még az Edenred Ajándékutalványát, Top Prémium ajándékutalványát, az Edenred Ezüst, Arany és Platina kártyát, az OTP Cafeteria kártya kultúra alszámla keretét. Valamint jegyét OTP, MKB vagy K&H SZÉP-kártyája szabadidő-keretének terhére is megvásárolhatja jegypénztárainkban.

Parkolási információk

A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.

  • rendező
    Damien O'Donnell
  • házigazda
    Réz András


müpamozi


Ugrás az oldal tetejére