irodalom, film, kiállítás

A Kelet az Kelet (East Is East; 1999)

Very British - Szatírák és groteszkek

Előadóterem
  • Müpa saját produkció
  • müpamozi

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

Hogyan is fest a bevándorló lét - brit szemmel nézve? Azt gondolhatnánk, hogy két évtizede ez egyszerűbb volt. A film egy pakisztáni angol család története. Az apa és férj akkor érkezett Angliába Pakisztánból, amikor az az ország még nem is létezett - brit alattvalóként. Magával hozta muszlim hitét és hagyományait. Csakhogy a gyerekek már Salfordban születtek és nőttek fel. Megférnek-e egymással az apjuk által őrzött és erőltetett értékek és életvezetési minták egy modern - 1971-es - brit identitással? Damien O'Donnell filmje napjainkban aktuálisabb, mint valaha.

Asszimiláció vagy disszimiláció? George Khan, a családfő a brit nem gazdagok életét éli családjával a munkásnegyedben. Egy szerény fish & chips vállalkozása van. De megmaradt pakisztáninak, aki személyes ügyének tekinti az India és Pakisztán közötti villongásokat, és szíve szerint egy kis-Pakisztánban élne az iszlám erkölcse és illemszabályai szerint. De mit kezdjen ezekkel a büdös - angol - kölykökkel? A két kultúra ütközése néha végtelenül humoros, máskor meg egyenesen szívszorító. A filmben feltűnik egy tévé képernyőjén Enoch Powell brit politikus, aki a hatvanas évek végén a bevándorlók visszatelepítését szorgalmazta. De hol is van az igazi otthonuk? És hol van a gyerekeiké, akiknek már az angol az anyanyelvük, szeretik a disznóhúst, és lelkesen hordozzák a feszületet a körmenetben? Az sem kevésbé fontos kérdés, hogy történetünk szereplői miként kötődnek elvekhez, eszmékhez, és miként az emberekhez, a hétköznapokhoz, a szomszédokhoz, barátokhoz. Senki ne lepődjön meg, ha a film sok-sok új kérdést ébreszt benne.

Angol nyelven, magyar felirattal.
A vetítést megelőző és az azt követő beszélgetés magyar nyelven zajlik.

Rendező: Müpa

Parkolási információk

A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.

  • rendező
    Damien O'Donnell
  • házigazda
    Réz András


müpamozi


Ugrás az oldal tetejére