irodalom, film, kiállítás

A bádogdob (Die Blechtrommel, 1979)

Magány-ügyek - Sorsok a német újfilm sűrűjéből

Előadóterem
  • Müpa saját produkció
  • Müpa Filmklub

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

Gonosz, ironikus és megrendítő. Schlöndorff Günter Grass 1959-es regényét vitte filmre, de a regény megjelenése után eltelt két évtized - és az azóta eltelt újabb négy évtized - alatt a mű gondolatai nem porladtak el. Gyerekszem-film. Készült jó néhány ilyen, de A bádogdob főhőse, Oskar Matzerath kilóg a sorból, ugyanis a világ alulról való szemléléséhez hozzáadódik a világ mágikus megváltoztatásának ereje és lehetősége. A kis Oskar háromévesen úgy dönt, hogy nem nő tovább, viszont beavatkozik a dolgok menetébe - pusztító sikolyával, s ha úgy adódik, törpei gonoszságával. A német újfilm egyik legkeményebb darabjával van dolgunk.

Ha úgy tetszik, családregény, ha úgy tetszik gyilkos szatíra, de egy másik nézőpontból szemlélve német történelem, európai történelem. A német újfilm alkotói új módon vetik fel a kérdést: mit is jelent németnek lenni a huszadik században. Milyen is az az örökség, amelyről nem lehet lemondani? Nyilvánvaló, hogy a nagynak, majd a másodiknak nevezett világháborúk kérdése kikerülhetetlen - a Harmadik Birodalomról nem is szólva. A bádogdob azonban embertörténetekből építkezik. Ezekből bomlik ki a családregény, és általuk válik megélhetővé a világ szétbomlása. Könnyebb volt a helyzet, amikor az iszonyatot a világháborúra lehetett redukálni. Mindig könnyebb, ha a Gonoszt meg lehet festeni, szoborni. Ez itt bonyolultabb képlet. Mert például el kell gondolkodnunk azon is - lásd Kaspar Hauser rejtélyes történetét -, hogy a felnövést megtagadó kicsiny Oskar valójában a neveltetést tagadja meg. És a felnövés megtagadása egyben a felnőtté válás, a felelősség vállalásának megtagadása is. Schlöndorff filmje sorra söpörte be a jelentős elismeréseket, köztük 1980-ban a legjobb idegennyelvű filmnek járó Oscar-díjat is. Talán azért, mert noha a kis Oskar a maga módján ítélkezik emberekről, sorsokról, a világról, A bádogdob ezt meghagyja a nézőknek.

Német nyelven, magyar felirattal.
A vetítést megelőző és az azt követő beszélgetés magyar nyelven zajlik.

Rendező: Müpa
  • rendező
    Volker Schlöndorff
  • házigazda
    Réz András

Parkolási információk

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy abban az esetben, amikor a Müpa mélygarázsa és kültéri parkolója teljes kapacitással működik, érkezéskor megnövekedett várakozási idővel érdemes kalkulálni. Ezt elkerülendő, azt javasoljuk kedves közönségünknek, induljanak el hozzánk időben, hogy gyorsan és zökkenőmentesen találhassák meg a legideálisabb parkolóhelyet és kényelmesen érkezhessenek meg előadásainkra. A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.Müpa Filmklub


Ugrás az oldal tetejére