• Európai Hidak 2020 - Egyesült Királyság

2001: Űrodüsszeia (2001: A Space Odyssey; 1968)

irodalom, film, kiállítás

Előadóterem
  • Müpa saját produkció

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

Vannak megkérdőjelezhetetlen filmklasszikusok, amelyek megfejtésével a premierjük óta bíbelődünk. Arra a kérdésre ugyanis, hogy miről szól a 2001: Űrodüsszeia, nagyon sok helyes válasz létezik. Ez azonban nem lenne elég a klasszikussá váláshoz. Erre ugyanis csak azoknak a műveknek van esélye, amelyek a maguk korában elég figyelmet kaptak ahhoz, hogy ne hulljanak a feledésbe. Márpedig erre a filmre nem lehetett nem odafigyelni: hangzó és képi világa még jó fél évszázad múltán is lebilincselő.

Olyannyira, hogy a film bemutatása után megjelent egy könyv (The Making of 2001: A Space Odyssey), amely részletesen leírta, hogyan is alkották meg ezt a rendkívüli világot. A forgatókönyvet a rendező Stanley Kubrick és Arthur C. Clarke írta, de valójában Clarke azonos című regénye is ebben a folyamatban született meg. Az általuk felvetett kérdések ma talán még aktuálisabbak, mint egykor: elidegeníthetetlen-e az embertől az agresszió, hazudhat-e a már-már emberszerű mesterséges értelem, mit gondolunk a fejlődésről, a bennünket figyelő/felügyelő felsőbb értelemről stb. Bár az Amerikai Filmakadémia csak a látványért ítélte oda az Oscar-díjat Kubricknak, és még a Brit Filmakadémia is csak a képet és a hangot helyezte előre, az Űrodüsszeia töretlenül ott szerepel a minden idők legjelentősebb filmjeit soroló listákon.
Az Európai Hidak idén az Egyesült Királyságot köti össze a magyar kultúrával. A most felsorakozó filmek különlegessége magyar vonatkozásuk. Itt történetesen az, hogy az Űrodüsszeia nagy ívűen szerkesztett zenei anyagában Ligeti György kompozícióinak részletei is felhangzanak.

Angol nyelven, magyar felirattal.
A vetítést megelőző és az azt követő beszélgetés magyar nyelven zajlik.

Rendező: Müpa

Jegyinformáció

Online erre az előadásra jegyét Müpa ajándékutalvánnyal is megvásárolhatja, azonban BTF és CAFe Budapest rendezésű programokra csak személyes vásárlás során áll módunkban elfogadni.
Személyesen elfogadjuk még az Edenred Ajándékutalványát, Top Prémium ajándékutalványát, az Edenred Ezüst, Arany és Platina kártyát, az OTP Cafeteria kártya kultúra alszámla keretét. Valamint jegyét OTP, MKB vagy K&H SZÉP-kártyája szabadidő-keretének terhére is megvásárolhatja jegypénztárainkban.

Parkolási információk

A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.

  • rendező
    Stanley Kubrick
  • házigazda
    Réz AndrásUgrás az oldal tetejére