irodalom, film, kiállítás

2001: Űrodüsszeia (2001: A Space Odyssey; 1968)

Szünet nélkül
Előadóterem
  • Müpa saját produkció
  • Európai Hidak 2020 - Egyesült Királyság

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

Vannak megkérdőjelezhetetlen filmklasszikusok, amelyek megfejtésével a premierjük óta bíbelődünk. Arra a kérdésre ugyanis, hogy miről szól a 2001: Űrodüsszeia, nagyon sok helyes válasz létezik. Ez azonban nem lenne elég a klasszikussá váláshoz. Erre ugyanis csak azoknak a műveknek van esélye, amelyek a maguk korában elég figyelmet kaptak ahhoz, hogy ne hulljanak a feledésbe. Márpedig erre a filmre nem lehetett nem odafigyelni: hangzó és képi világa még jó fél évszázad múltán is lebilincselő.

Olyannyira, hogy a film bemutatása után megjelent egy könyv (The Making of 2001: A Space Odyssey), amely részletesen leírta, hogyan is alkották meg ezt a rendkívüli világot. A forgatókönyvet a rendező Stanley Kubrick és Arthur C. Clarke írta, de valójában Clarke azonos című regénye is ebben a folyamatban született meg. Az általuk felvetett kérdések ma talán még aktuálisabbak, mint egykor: elidegeníthetetlen-e az embertől az agresszió, hazudhat-e a már-már emberszerű mesterséges értelem, mit gondolunk a fejlődésről, a bennünket figyelő/felügyelő felsőbb értelemről stb. Bár az Amerikai Filmakadémia csak a látványért ítélte oda az Oscar-díjat Kubricknak, és még a Brit Filmakadémia is csak a képet és a hangot helyezte előre, az Űrodüsszeia töretlenül ott szerepel a minden idők legjelentősebb filmjeit soroló listákon.
Az Európai Hidak idén az Egyesült Királyságot köti össze a magyar kultúrával. A most felsorakozó filmek különlegessége magyar vonatkozásuk. Itt történetesen az, hogy az Űrodüsszeia nagy ívűen szerkesztett zenei anyagában Ligeti György kompozícióinak részletei is felhangzanak.

Angol nyelven, magyar felirattal.
A vetítést megelőző és az azt követő beszélgetés magyar nyelven zajlik.

Rendező: Müpa

Parkolási információk

A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.

  • rendező
    Stanley Kubrick
  • házigazda
    Réz András


Európai Hidak 2020 - Egyesült Királyság


Ugrás az oldal tetejére