családi és ifjúsági programok

Zenés tízórai

A handpan hangjai - 21. századi ütőhangszerek

Szünet nélkül
Fesztivál Színház
  • Müpa saját produkció

Jegyárak

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy az épületébe történő belépéssel minden látogatónk elfogadja a Müpa házirendjét, mely az aktuális előírásokról és biztonsági szabályokról is rendelkezik. A részletekről és tudnivalókról ezen az oldalon tájékozódhatnak.

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

Mentse el a programot Google Naptárába!

Szinte biztos, hogy mindenki találkozott már utcazenészeket hallgatva vagy szabadtéri fesztiválokon a handpan összetéveszthetetlen hangjával; azzal a békés, csendes, nyugtató hatású, éteri pulzálással, ami alig két évtizede született a hang nevű instrumentum továbbgondolásából. A handpan a világ talán legfiatalabb hangszere: kultúrák találkoznak az acélkagylóban, amely trinidadi, thai, indiai és indonéziai ütőhangszerek tulajdonságait egyesíti magában. A handpan hangjai: interaktív bevezetés a hangszer mágikus világába.

De hogy is születik a handpan? A bonyolult, hosszadalmas eljárással készülő, alacsony széntartalmú acélötvözetből származó két nagyméretű fémkagylóba különböző mélyedéseket ütnek, amelyek a hangok kiadásáért felelnek. Az acéllemez a mélyedés jellemzőitől függően más-más hangon szólal meg, így jönnek létre a legkülönbözőbb hangolású handpanek. Ráadásul az egyes gyártók különböző anyagokat, eljárási módokat használnak, ahogy a mélyedések formája és hangolása is eltér: így születhetnek garantáltan egyedi példányok. A handpannek az emberi idegrendszerre gyakorolt jótékony hatása nem szorul bizonyításra: aki egyszer hallotta, hogy egy profi játékos hogyan bánik a hangszerrel, újra és újra át akarja élni az élményt. A Sounds of Handpan tagjai jól ismerik egymást, és sikerrel fordulnak az elektronikus zenei irányzatok felé. Balogh László gitáron, Agárdi Péter elektromos dobon és más hangszereken működik közre az egyik legismertebb hazai handpan-művész, Nagy János „Afronauta” társaként. A handpan csodáját most a legkisebbek is megtapasztalhatják: közös ritmustapsolás és hangszersimogató viszi egészen közel hozzájuk a varázslatos atmoszférájú hangszert.

Rendező: Müpa

Parkolási információk

A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.

  • elektromos dob és egyéb hangszerek
    Agárdi Péter
  • gitár
    Balogh László
  • handpan
    Nagy JánosUgrás az oldal tetejére