családi és ifjúsági programok

Zenés tízórai

Beatbox, azaz szájdobolás Rubik Ernő Zoltánnal

Üvegterem
  • Müpa saját produkció

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

A suliban nem tudtad tisztán kiénekelni a hangokat, de mégis úgy érzed, hogy igenis van dolgod a zenével? Akkor a szájdobolás, vagy ismertebb nevén beatbox lesz a tereped, ráadásul a haverok között is menő leszel. A beszédhangtól radikálisan eltérő hangokat produkáló, az elektronikus zenei hangzásokat zavarba ejtő élethűséggel utánzó módszer különösebb zenei előképzettség nélkül elsajátítható: Rubik Ernő Zoltán jazz-zenész titkokat, módszereket és trükköket oszt meg a résztvevőkkel.

A beatboxhoz nincs másra szükségünk, csak a szánkra, ajkunkra, nyelvünkre és hangszálainkra, meg némi ritmusérzékre. Amikor New Yorkban, a hetvenes években a hiphop stílus egyik elemeként felbukkant, talán még senki sem sejtette, hogy a szájdobolás rövid idő alatt ekkora karriert fog befutni. Hangképző szerveink fiziológiai és akusztikai adottságainak leltárba vételével párhuzamosan az is világossá vált, hogy a hagyományos hangképzési technikákon túl még számtalan lehetőség áll a rendelkezésünkre - a beatbox ezeket aknázza ki. Az évek múlásával már nem csak a rap zenei alapjai születtek így, hiszen az egyre profibb, magukat folyamatosan fejlesztő előadók rájöttek, hogy szinte bármilyen hangot képesek utánozni. 2005 óta a beatboxnak már saját világbajnoksága is van. A beatboxolás egyszerű és bonyolult műhelytitkairól, hazai és nemzetközi történetéről, a benne rejlő végtelen számú lehetőségről a sokoldalú, kiváló jazzmuzsikus, Rubik Ernő Zoltán (nem csak) beszél. Meglátjuk, hogy a zeneszerzésben, a vokális improvizációban milyen remekül alkalmazhatók az egymással viszonyrendszerbe állítható hangzó elemek, de azt is megtanuljuk, hogyan szórakoztassuk barátainkat egyszerű beatekkel.

Rendező: Müpa

Parkolási információk

A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.

  • beatbox
    Rubik Ernő ZoltánUgrás az oldal tetejére