családi és ifjúsági programok

Utazás Symphoniába - Vonósok

Szünet nélkül
Üvegterem
 • Müpa saját produkció
 • Hang-szer-szám

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

Mi az első dolog, amit egy klasszikus szimfonikus zenekar hangversenyén a zenészeket figyelve észreveszel? Bizony, a legtöbbjük kezében kisebb vagy nagyobb méretű vonós hangszereket találsz. Hogy miért van ez így, hogy melyik mire való és hogyan működik, arra kapsz választ az Utazás Symphoniába sorozatának a vonósokat középpontba állító eseményén. Kiderül majd, hogy minden a megfeszített íjjal kezdődött, de az is egészen biztos, hogy ez alkalommal végre elhúzzuk a zenészek nótáját!

Kezdjük a meghatározással: a vonósok olyan húros hangszerek, melyeket a zenészek a vonóval történő dörzsölés során szólaltatnak meg. Mai, évszázadokon keresztül alakult formájukban a klasszikus szimfonikus zenekar legnépesebb hangszercsaládját alkotják a vonósok. A lószőrből készült vonó rezgésbe hozza a kifeszített húrokat, a hangszer üreges teste pedig felerősíti az előállított, önmagában még gyenge hangot. Ha a vonósokra közelebbről vetünk pillantást, máris rájövünk, hogy valóban egy soktagú família egymást támogató, néha egymással perelő tagjaival kell itt megismerkednünk. A hegedű a legkisebb családtag, és mint ilyen, a legmagasabb hanggal rendelkezik. A brácsa méretre is nagyobb a hegedűnél, hangja melegebb, gazdagabb a kistestvérénél. A csellón vagy gordonkán vastagabb húrokat találunk, mint a már említett hangszereken: hangját van, aki az emberi hanghoz hasonlítja. A vonósok családjának legtekintélyesebb tagja a nagybőgő, amely nemcsak méretével, de a legmélyebb hangok megszólaltatásának képességével is kilóg a sorból. Az Utazás Symphoniába eseménye lehetőséget biztosít arra, hogy a Solus Cordis zenészeinek szakértő közreműködésével feltérképezzük a családi viszonyokat.

Korosztály: 8-14 év
Rendező: Müpa
 • hegedű
  Berényi Zsuzsa, ifj. Dráfi Kálmán
 • brácsa
  Nagy Enikő
 • cselló
  Lévai Antal
 • nagybőgő
  Fánczi Gábor
 • műsorvezető
  Körmendy Zsolt

Parkolási információk

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy abban az esetben, amikor a Müpa mélygarázsa és kültéri parkolója teljes kapacitással működik, érkezéskor megnövekedett várakozási idővel érdemes kalkulálni. Ezt elkerülendő, azt javasoljuk kedves közönségünknek, induljanak el hozzánk időben, hogy gyorsan és zökkenőmentesen találhassák meg a legideálisabb parkolóhelyet és kényelmesen érkezhessenek meg előadásainkra. A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.
Ugrás az oldal tetejére