családi és ifjúsági programok

Utazás Symphoniába - Rézfúvósok

Szünet nélkül
Üvegterem
 • Müpa saját produkció
 • Hang-szer-szám

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

Minden értelemben kiragyognak a klasszikus szimfonikus zenekarból a rézfúvósok, és nem csak a csillogó, messziről is jól látható hangszertestek miatt: ez az a hangszercsoport, amelyik a leghangosabban képes megszólalni egy koncerten. Az Utazás Symphoniába sorozat ezúttal a rézfúvósok népes családjára összpontosít: kiváló zenészek segítenek megérteni, hogyan jutott el a főúri vadászatokon használatos kürt a legnagyobb hangversenytermekbe, és hogy hol kezdődött a trombita máig tartó fejlődése.

A gyűjtőnév - mint a fafúvósoknál - itt is megtévesztő: a rézfúvósok sem feltétlenül rézből készülnek. Tölcséres fúvókájú hangszerek alkotják e csoportot, és legtöbbjük anyaga valóban valamilyen rézötvözetből áll. A megszólaltatás módja segít a más hangszerektől való elkülönítésben: a muzsikus a tölcsérre helyezett, az átpréselt levegő által rezgésbe hozott ajkaival nyomásingadozást idéz elő a légáramban, és ez teremti meg a zenei hangot, amelynek magassága változtatható annak erősségének növelésével, vagyis átfújással, illetve az egyes rézfúvósoknál hanglyukak, tolócső vagy szelepek segítségével. A kezdetek óta leggyakrabban fémből készült trombitát kétszáz éve szerelték fel szelepekkel, így ma már virtuóz hangszerként tartjuk számon. A vadászkürt őseit a 17. századi Franciaországban kell keresni. A harsona hangfekvése a trombita és a tuba között van, hangmagassága a tolócsővel szabályozható. Ne feledkezzünk meg a dörmögő hangú tubáról sem, amely szintén jellegzetes színnel járul hozzá a zenekar hangzásához. És akik mindezt a szakértő műsorvezető társaságában nemcsak elmondják, de meg is mutatják: a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen 2010-ben alakult In Medias Brass Quintet világjáró tagjai, akik már számos versenyen csillogtatták meg tehetségüket.

Korosztály: 8-14 év
Rendező: Müpa
 • trombita
  Kresz Richárd, Pálfalvi Tamás
 • kürt
  Benyus János
 • harsona
  Gyivicsán György
 • tuba
  ifj. Bazsinka József
 • műsorvezető
  Körmendy Zsolt

Parkolási információk

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy abban az esetben, amikor a Müpa mélygarázsa és kültéri parkolója teljes kapacitással működik, érkezéskor megnövekedett várakozási idővel érdemes kalkulálni. Ezt elkerülendő, azt javasoljuk kedves közönségünknek, induljanak el hozzánk időben, hogy gyorsan és zökkenőmentesen találhassák meg a legideálisabb parkolóhelyet és kényelmesen érkezhessenek meg előadásainkra. A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.
Ugrás az oldal tetejére