családi és ifjúsági programok

Utazás Symphoniába - Fafúvósok

Szünet nélkül
Üvegterem
 • Müpa saját produkció
 • Hang-szer-szám

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

Tudtad, hogy a fafúvós hangszerek egyáltalán nem biztos, hogy fából készülnek? Bizony, a klasszikus szimfonikus zenekar talán legvegyesebb hangszercsoportjának tagjai között találunk fémből készült hangszereket, de ismerjük kerámiából vagy műanyagból gyártott társaikat is. De akkor mi köti össze egymással a fuvolától a fagottig ívelő hangszersor tagjait? És hogy kerül ide a kürt, amely szemmel láthatóan kilóg a sorból? Egy biztos: minden esetben az instrumentumokat megszólaltató muzsikus által a fúvókába fújt levegő hozza működésbe a hangszert.

Persze a jól ismert gyűjtőnevet, a fafúvósokat nem egy véletlen vagy a megtévesztés szándéka szülte: annak idején, keletkezésükkor az ebbe a csoportba tartozó hangszerek még többnyire mind fából készültek. És míg a hangszerek anyaga az évszázadok során változott, a név hűségesen megmaradt. Képzeljünk magunk elé egy csövet, amelynek egyik végén a zenész levegőt fúj a karcsú testbe, hogy aztán a cső másik végén távozzon, miközben megszólal a rezgő levegő. A hangot a hangszer kecses testén található lyukak (illetve az azokat fedő billentyűk) befogásával vagy éppen kinyitásával szabályozza a zenész. A változatosság gyönyörködtet, és a fafúvósok ilyen szempontból sem okoznak csalódást a kíváncsi hallgatóságnak. Az Utazás Symphoniába sorozatának ezen az eseményén kiderül, miért ajaksípos hangszer a fuvola, hogy a nyelvsípos klarinét vagy az oboa esetében mi szükség van a nádlapocskákra, hogy milyen fából készül a fagott, illetve hogy mit keres a kürt a fafúvósok között. És akik mindezt élőben is megmutatják az érdeklődő fiataloknak: a Pentaerophonia Budapest Fúvósötös tagjai, akiknek közös zenélését avatott műsorvezetői kommentárok teszik teljes élménnyé.

Korosztály: 8-14 év
Rendező: Müpa
 • fuvola
  Gombár Anikó
 • oboa
  Jakab Ágnes
 • klarinét
  Tötös Krisztina
 • fagott
  Kürtösi István
 • kürt
  Seeman László
 • műsorvezető
  Körmendy Zsolt

Parkolási információk

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy abban az esetben, amikor a Müpa mélygarázsa és kültéri parkolója teljes kapacitással működik, érkezéskor megnövekedett várakozási idővel érdemes kalkulálni. Ezt elkerülendő, azt javasoljuk kedves közönségünknek, induljanak el hozzánk időben, hogy gyorsan és zökkenőmentesen találhassák meg a legideálisabb parkolóhelyet és kényelmesen érkezhessenek meg előadásainkra. A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.
Ugrás az oldal tetejére