családi és ifjúsági programok

Utazás Symphoniába - A zenekar

Szünet nélkül
Üvegterem
  • Müpa saját produkció
  • Hang-szer-szám

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

Körülbelül kétszázötven éve történt, hogy egy Johann Stamitz nevű udvari karmester Mannheim városában létrehozta újszerű zenekarát, amelynek hangszercsoportjai a vonósok, a fafúvósok és a rézfúvósok voltak. Ebben az időben mintegy harminc zenész alkotta a szimfonikus zenekart, amelyhez idővel újabb hangszerek csatlakoztak (például sokféle ütőhangszer), így átlagos létszáma a többszörösére növekedett. A sok hangszer összetartásához szükségessé vált a zenekart irányító, a játékot összetartó karmester is, akinek feladata a vezénylésen túl a művek egységes elképzelés alapján történő betanítása is, hogy azután a hangversenyen igazi symphonia (= együtthangzás) jöjjön létre.

Olaszok, osztrákok, németek és franciák kis túlzással a mai napig vitatkoznak azon, melyik nemzet „találta fel” a szimfónia műfaját. Nem tisztünk igazságot tenni a kérdésben, ám tény, hogy a 18. század közepén élő cseh származású, de német nyelvterületen tevékenykedő komponista, karmester és hegedűművész Johann Stamitz olyan különleges újításokat vezetett be, amelyek új fényben mutatták meg a műfajt. A klasszikus szimfonikus zenekar hangszercsoportjai a vonósok, a fafúvósok és a rézfúvósok voltak. Az egyre növekvő nagyságú, többek között számos ütőhangszerrel bővülő zenekar átlagos létszáma az eredeti többszörösére növekedett. Szükségszerű volt, hogy új pozíció keletkezzen a sokféle hangszer összetartására: a vezénylés mellett az előadott művek egységes elképzelés alapján történő betanítása is a karmester feladata lett. Az elmélet után tere nyílik a gyakorlatnak is: a Tötös Krisztina művészeti vezetésével működő Sinfonietta Eruditának jelentős tudása van arról, hogyan lehet közelebb hozni a hangszerek világát a legifjabbakhoz.

Korosztály: 8-14 év
Rendező: Müpa
  • Sinfonietta Erudita (művészeti vezető: Tötös Krisztina)
  • műsorvezető
    Körmendy Zsolt

Parkolási információk

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy abban az esetben, amikor a Müpa mélygarázsa és kültéri parkolója teljes kapacitással működik, érkezéskor megnövekedett várakozási idővel érdemes kalkulálni. Ezt elkerülendő, azt javasoljuk kedves közönségünknek, induljanak el hozzánk időben, hogy gyorsan és zökkenőmentesen találhassák meg a legideálisabb parkolóhelyet és kényelmesen érkezhessenek meg előadásainkra. A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.
Ugrás az oldal tetejére