családi és ifjúsági programok

Tündér Ilona és Árgyélus

Szünet nélkül
Üvegterem
 • Müpa saját produkció
 • Minimatiné

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

A szépséges tündérlány és a legkisebb királyfi viszontagságos szerelméről, a közéjük tornyosuló akadályokról, meg persze a könnyes-nevetős, boldog befejezésről rengeteg feldolgozás született az elmúlt évszázadokban. Balogh Melinda és Bősze Tamás Jean-Pierre nemrégiben megjelent zenés verziója egyértelműen kiemelkedik e hosszú sorból: a zenészpáros a mindannyiunk által jól ismert klasszikus mesét úgy szűri át a magyar népzenei hagyományokon, hogy közben tágas világzenei hátteret is felvázol hozzá.

A magyar nyelvű humanista irodalom egyik, ha nem legbecsesebb darabja Gergei Albert széphistóriája, az egymás nyomait kitartóan kutató Tündér Ilona és Árgyélus királyfi égi-földi kalandjairól szóló, megverselt szerelmi történet. Az meglehetősen kalandos sorsú eredeti szöveget valójában az is jól ismeri, aki még soha nem olvasta: a széphistória az iskolai kötelező olvasmány Csongor és Tünde egyik legfontosabb ihlető forrása. A rendkívül gazdag recepció különlegessége, hogy nem csak irodalmárokat ihletett meg: kurucnóták, szerelmi történetek egész sora született a nép ajkán. Balogh Melinda és Bősze Tamás Jean-Pierre 2022 novemberében megjelent első közös lemeze ezt a gazdag hagyományt éleszti újra és tölti meg friss impulzusokkal. A mesét és a dalszöveget az alkotók maguk készítették el, de senki se lepődjön meg, ha netán Adytól, Weörestől származó versidézeteket azonosít a hangzó anyagban. A hét főből álló zenekar által játszott, dúsan rétegzett zenei matéria alapvetően moldvai, gyimesi, gyergyói és kalotaszegi dallamokból táplálkozik, de a gazdag és egyedi hangszerelés, harmonizálás olyan kapukat nyit a zenés szerelmi történetben, amelyek eddig nem tárultak fel előttünk.

Korosztály: 3-8 év
Rendező: Müpa
 • ének, mese
  Balogh Melinda
 • ének, koboz, ütőhangszerek, ütőgardon
  Bősze Tamás Jean-Pierre
 • hegedű
  Szilágyi Tóni
 • furulya, szaxofon
  Sára Csobán
 • brácsa
  ifj. Csoóri Sándor
 • harmonika
  Könczei Bálint
 • nagybőgő
  Éri Katalin
 • zenei rendező
  ifj. Csoóri Sándor, Bősze Tamás Jean-Pierre, Balogh Melinda
 • dramaturg, szövegíró
  Balogh Melinda, Horváth Sára

Parkolási információk

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy abban az esetben, amikor a Müpa mélygarázsa és kültéri parkolója teljes kapacitással működik, érkezéskor megnövekedett várakozási idővel érdemes kalkulálni. Ezt elkerülendő, azt javasoljuk kedves közönségünknek, induljanak el hozzánk időben, hogy gyorsan és zökkenőmentesen találhassák meg a legideálisabb parkolóhelyet és kényelmesen érkezhessenek meg előadásainkra. A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.
Ugrás az oldal tetejére