családi és ifjúsági programok

Magyarok a világban - Bartók és Amerika

Egy szünettel
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
 • Müpa saját produkció
 • Matinékoncertek

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

Bartók Béla élete utolsó éveiben írta legcsodálatosabb, a szó hagyományos értelmében gyönyörű zenéinek egy részét, amikor önként vállalt emigrációban, az Egyesült Államokban élt. Sokakban felmerült akkor is és Bartók halála után is, hogy vajon tett-e művészi engedményeket ezekben a zenékben a zeneszerző: hatott-e rá az amerikai közönség ízlése? A koncerten nemcsak erre a kérdésre keressük a választ, hanem arra is, hogy hatottak-e Bartókra az amerikai madarak (spoiler: hatottak), találkozhatott-e cowboyokkal (spoiler: a zenén keresztül talán), s persze közelebbről megismerkedünk e csodálatos zenékkel is.

Bartók Béla 1940 őszén, egy Portugáliából induló hajón távozott Amerikába, a háborúba sodródott Európát, a náci Németországhoz mind közelebb kerülő Magyarországot hagyta maga mögött. Úgy tervezte, hogy hazatér, de a világháború befejezését követően nem sokkal, évekig viselt súlyos betegség után egy New York-i kórházban elhunyt. Az utolsó években írott zenéi hihetetlenül szépek: a zeneszerző, aki egykor rendkívül disszonáns darabokat komponált, megszelídült, klasszicizálódott. A koncerten nemcsak Bartók legszebb zenéit fogjuk közelebbről megvizsgálni, de választ keresünk arra a kérdésre is, hogy milyen zenék vették körül Bartókot a 20. század közepén, Amerikában. Összevetjük Samuel Barber egy versenyművét Bartók Amerikában komponált zongoraversenyével, és egy ponton még különleges New York-i madarak énekét is meghallgatjuk, mert Bartók is hallgatta őket. Útikalauzunk Bartók nyomában Szélpál Szilveszter lesz, akit szakértőként Fazekas Gergely zenetörténész kísér az úton, a zenéket pedig a legtehetségesebb fiatal muzsikusok, Balogh Ádám és Dolfin Balázs szólójával, a Dénes-Worowski Marcell vezette Danubia Zenekar közreműködésével hallhatjuk.

Korosztály: 9-16 év
Rendező: Müpa

Előadott művek

 • Dénes-Worowski Marcell
 • zongora
  Balogh Ádám
 • cselló
  Dolfin Balázs
 • Danubia Zenekar
 • szakértő
  Fazekas Gergely
 • moderátor
  Szélpál Szilveszter

Parkolási információk

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy abban az esetben, amikor a Müpa mélygarázsa és kültéri parkolója teljes kapacitással működik, érkezéskor megnövekedett várakozási idővel érdemes kalkulálni. Ezt elkerülendő, azt javasoljuk kedves közönségünknek, induljanak el hozzánk időben, hogy gyorsan és zökkenőmentesen találhassák meg a legideálisabb parkolóhelyet és kényelmesen érkezhessenek meg előadásainkra. A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Büféélmény – sorban állás nélkül

Az Átrium-büfében új étkezési szolgáltatásunknak köszönhetően lehetőségük van előrendelést leadni egy órával az előadás megkezdése előtt, így megszabadulhatnak a hosszas sorban állástól az előadás szünetében, és azonnal fogyaszthatják a megrendelt étel-, italféléket. Az előrendelés részletei elérhetőek itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.
Ugrás az oldal tetejére