• Hang-szer-szám

Magyar népi hangszerek - A tekerő

családi és ifjúsági programok

elmarad
Üvegterem
  • Müpa saját produkció
Az előadás elmarad.

Kedves Látogatóink,

A Müpa a látogatók és a munkatársak egészségét szem előtt tartva a 2019/20-as évad hátralévő részében zárva tart, azaz minden tervezett előadását lemondja július 7-ig. A Müpa saját szervezésű programokra vásárolt jegyeket a Müpa visszaváltja, a visszaváltás módjáról ide kattintva tájékozódhat.

Megértésüket, együttműködésüket köszönjük


Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

Tekerő vagy nyenyere? A kettő egy: a csellóhoz hasonló formájú, dörzsöléssel megszólaltatott népi hangszer. Ez alkalommal megszólal egy jellegzetes népi ütőhangszer, az ütőgardon is. A törzsből kivájt fateknőből készített hangszer ritmuskíséretet ad. A táncházi hangulatról és a zenetörténeti ismeretek szórakoztató közvetítéséről a hangszerek kiváló játékosai gondoskodnak. Szerényi Béla és fia tekerőlanton, a program állandó házigazdája és műsorvezetője, Farkas Zoltán „Batyu” ütőgardonon működik közre.

A szentlélekmuzsikaként és kolduslantként is emlegetett tekerőlant a vonós hangszerek működési elve alapján szólaltatható meg: húrjait egy begyantázott fakorong forgatásával hozza rezgésbe a zenész, miközben a billentyűzeten játssza a dallamot. A középkori eredetű zeneszerszám évszázadokon át előkelőségek, arisztokraták kedvelt hangszere volt. A 19. század nagy váltást hozott: a tekerőt koldusok, utcazenészek kezdték használni elsősorban. Ezzel függ össze, hogy a tekerőre jellemző külön dallamrepertoár híján általában ismert és kedvelt szöveges dalok dallamát játsszák rajta. Szerényi Béla ezüstkoszorús hangszerkészítő mester, az Óbudai Népzeneiskola igazgatója, népi iparművész, népzenekutató, egyben elismert tekerőművész, akinek családjában öröklődik a nemes hagyomány: a műsor másik fellépője fia, ifj. Szerényi Béla, aki szintén ezen a hangszeren játszik.

Rendező: Müpa

Parkolási információk

A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.

  • tekerőlant
    Szerényi Béla, ifj. Szerényi Béla
  • műsorvezető
    Farkas Zoltán „Batyu”Ugrás az oldal tetejére