családi és ifjúsági programok

Farsangi vigalom - Télbúcsúztató népszokások

Szünet nélkül
Fesztivál Színház
 • Müpa saját produkció
 • Iskoláskoncertek

Jegyárak

Az előadás telt házas.

Mentse el a programot Google Naptárába!

„Itt a farsang, áll a bál, keringőzik a kanál...” A dalt mindenki tudja folytatni, a Farsangi vigalomnak pedig az a célja, hogy szórakoztató háttértudást adjon a legkisebbeknek a farsangi időszak történetéről, szokásairól, jelentőségéről a népi kultúrában. Tanulni csak a legjobbaktól érdemes: a program rendezője és műsorvezetője a hazai néptáncos világ legendás alakja, Farkas Zoltán „Batyu”, akinek gondolatait ez alkalommal többek között ének- és mesemondó, no meg ifjú néptáncosok teszik teljessé.

Az ünnep: szent idő, amikor elszakadunk a hétköznapoktól, és testünket-lelkünket ünneplőbe öltöztetve várjuk a régi idők csodás eseményeinek újbóli megelevenedését. A farsang kilóg ünnepeink közül: a liturgikus naptárban nem kapcsolódik jelentékeny vallásos ünnep ehhez az időszakhoz. A népi kultúrában mégis meghatározó jelentősége van a vízkereszttől hamvazószerdáig terjedő időtartamnak. Már a rómaiak is tudták, hogy évente egyszer feje tetejére állhat a világ: a farsang csúcspontjának tartott karnevál annak a pillanatnak állít emléket, amikor úr és szolga helyet cserélt. A farsanghoz evés-ivás, tánc, mulatozás kapcsolódik, nem csoda, hogy az újkorban erkölcstelennek bélyegezték a farsangi szokásokat. Farkas Zoltán Batyu rendezésében a sokoldalú Benedek Krisztina népi énekekkel és mesékkel ismerteti meg a legkisebbeket, akik saját kortársaikat, a Szokolik Szabolcs által koreografált Püspökhatvani Gyermektáncegyüttest is láthatják a színpadon, ahol Jobbágy Bálint és zenekara húzza a talpalávalót.

Korosztály: 10-14 év
Rendező: Müpa
 • népi ének, mesemondó
  Benedek Krisztina
 • rendező-műsorvezető
  Farkas Zoltán Batyu
 • ELTE Néptáncegyüttes
 • Püspökhatvani Gyermektáncegyüttes
 • Flaska banda
 • koreográfus
  Szokolik Szabolcs

Parkolási információk

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy abban az esetben, amikor a Müpa mélygarázsa és kültéri parkolója teljes kapacitással működik, érkezéskor megnövekedett várakozási idővel érdemes kalkulálni. Ezt elkerülendő, azt javasoljuk kedves közönségünknek, induljanak el hozzánk időben, hogy gyorsan és zökkenőmentesen találhassák meg a legideálisabb parkolóhelyet és kényelmesen érkezhessenek meg előadásainkra. A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.
Ugrás az oldal tetejére