családi és ifjúsági programok

Ethnosound: Élménydobolás

Interaktív dobshow dzsembé, cajón és derbuka hangszereken

Szünet nélkül
Üvegterem
  • Müpa saját produkció
  • Zenés tízórai

Jegyárak

Az előadás telt házas.

Mentse el a programot Google Naptárába!

Kisgyerekként melyikünk ne ütögetett volna ritmikusan két faágat egymáshoz? Az ütemesen ismétlődő hanghatás egyértelműen zene volt, még ha nem is tudtunk róla. És ez így megy évezredek óta: az ütőshangszerek soktagú családjában a dobok az emberiség legrégebbi hangszerei közé tartoznak. A közösség összetartozását kifejezni hivatott dobolás sportrendezvényektől ünnepi felvonulásokig számos esemény elengedhetetlen része. Most ritmusjáték és improvizáció segít ráérezni a közös zenélés ízére.

Dobolni jó: kutatások szerint a tevékenység egyszerre aktiválja az agy nonverbális működéséért, illetve a nyelvi kifejezésért felelős területeit, és a dobolás örömét átélő ember ennek köszönheti magabiztosságát. E tevékenység terápiaként is eredményes: a hangszer rendszeres használata hatékonyan csökkenti a stresszt és a szorongást. Ráadásul évezredek óta valódi közösséget is kovácsol, még azokból is, akik nem feltétlenül zenerajongók. Fehér Károly és az Ethnosound csapattagjainak Élménydobolás című foglalkozása szintén ősi emberi tulajdonságra alapoz: egy jól eltalált ritmust hallva a kezek és a lábak önkéntelenül is egyszerre mozdulnak, hogy aztán testek és hangszerek közösen alkossanak valami nagyszerűt, valami sosemvoltat. Minderről és sok más érdekességről nem csak elméletben hallanak a résztvevők: mindenki igazi hangszert kaphat a kezébe, és miután megismerkedünk a dzsembé, derbuka, cajón vagy karton cajón közötti lényeges különbségekkel, dobszakértőink improvizációs és ritmusjátékok segítségével mutatják meg, milyen könnyedén születhet meg a kezünk alatt egy-egy komplex ritmusképlet. Itt a helyed, ha nem vagy profi dobos, de szereted a közös zenélés máshoz nem mérhető örömét.

Korosztály: 8-14 év
Rendező: Müpa
  • Fehér Károly és az Ethnosound csapat tagjai

Parkolási információk

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy abban az esetben, amikor a Müpa mélygarázsa és kültéri parkolója teljes kapacitással működik, érkezéskor megnövekedett várakozási idővel érdemes kalkulálni. Ezt elkerülendő, azt javasoljuk kedves közönségünknek, induljanak el hozzánk időben, hogy gyorsan és zökkenőmentesen találhassák meg a legideálisabb parkolóhelyet és kényelmesen érkezhessenek meg előadásainkra. A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.
Ugrás az oldal tetejére