családi és ifjúsági programok

Éljen a magyar szabadság!

Fesztivál Színház
 • Müpa saját produkció
 • Iskoláskoncertek

Jegyárak

Az előadás telt házas.

Mentse el a programot Google Naptárába!

Az 1848-as forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulója előtt két nappal közösen nézzük, hallgatjuk és beszéljük meg, hogy az egész magyar nemzet szempontjából sorsdöntő történelmi pillanat milyen nyomokat hagyott a magyar népi hagyományban. Kimeríthetetlenül gazdag kulturális kincsről beszélünk, melyből avatott szakértők válogatnak: a népművészet jeles ismerőjéhez, a műsorvezető Farkas Zoltán „Batyu”-hoz ezúttal is csatlakozik Benedek Krisztina népi énekes és mesemondó, valamint zenész-táncos társaik.

Sokan hiszik a népi kultúráról, hogy csak mindannyiunkra vonatkozó, „általános” témákról, szerelemről, elválásról, boldogságról vagy gyászról tudósít. Ez nincs így: amikor kereken száz évvel az 1848-as forradalom után kiterjedt gyűjtés indult a nép körében a történelmi esemény emlékezetének feltárására és rendszerezésére, világos lett, hogy a falusi embereket nagyon is érintette, megihlette a haza ügye. Több tízezer tétel gyűlt akkor össze: mesék, dalok, mondaszerű történetek, szubjektív szűrőn átengedett emléktöredékek. A főszerep egyértelműen Kossuth Lajosé, aki Rákóczi fejedelemhez hasonlatos alakká vált a nép gondolataiban. Mindenki jól ismeri a nótát: „Kossuth Lajos azt üzente, elfogyott a regimentje…” Azt már biztosan kevesebben tudják, hogy a népszerű dalból száznál is több szövegváltozat került elő. Izgalmas feladat tetten érni, rekonstruálni a dal születésének pillanatát. Az Éljen a magyar szabadság! című esemény erre ad most lehetőséget a méltó emlékezés eszközeivel: a népi kultúra értő szakemberei, Farkas Zoltán „Batyu” és Benedek Krisztina oldalán a Flaska Banda húzza a talpalávalót az ELTE Néptáncegyüttesnek.Korosztály: 10-14 év
Rendező: Müpa
 • népi ének, mesemondó
  Benedek Krisztina
 • rendező-műsorvezető
  Farkas Zoltán „Batyu”
 • ELTE Néptáncegyüttes
 • Flaska Banda
 • koreográfus
  Szokolik Szabolcs

Parkolási információk

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy abban az esetben, amikor a Müpa mélygarázsa és kültéri parkolója teljes kapacitással működik, érkezéskor megnövekedett várakozási idővel érdemes kalkulálni. Ezt elkerülendő, azt javasoljuk kedves közönségünknek, induljanak el hozzánk időben, hogy gyorsan és zökkenőmentesen találhassák meg a legideálisabb parkolóhelyet és kényelmesen érkezhessenek meg előadásainkra. A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.
Ugrás az oldal tetejére