családi és ifjúsági programok

Az ismeretlen Petőfi IV.

Szünet nélkül
Zászlótér
  • Müpa saját produkció
  • Literárium Junior

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

Vajon van-e még esély arra, hogy Petőfi Sándor életműve megszabaduljon az utódok által rákent sztereotípiáktól? Vagy most már örökre csupán az Anyám tyúkja és a Nemzeti dal költője lesz? Kétségtelen, talán egyetlen költőnk sincs, akit ennyire szűk szerepbe és értelmezési keretbe helyezett volna az utókor, a rossz emlékű „Lobogónk, Petőfi!” jelszavával fokozva le egysíkúvá, egyhangúvá ezt a valójában rendkívül sokrétű, árnyalt költészetet. Így állhatott elő az, hogy míg 1848. március 15-e történetét minden általános iskolát végzett ember fejből fújja, ha Petőfi lírájáról kérdezik, a fentebbi két mű mellett hirtelen legfeljebb még a Szeptember végén ugrik be neki.

Ezen a helyzeten kívánnak változtatni a Literárium Junior egymást követő előadásai a diákok bevonásával a József Attila-díjas kiváló költő, Szálinger Balázs prezentálásában, akiben szintén munkál ez az aktuális, jó értelemben vett, teremtő indulat: „Iszonyatos, mire használja Petőfit az irodalomoktatás. Mindenre, csak nem arra, amire jó. Ő lehetne az első számú nagykövetünk a tinik felé. Mert bájos, kölykös, vagány, vicces, gonosz stb. És pont őt fektetjük ki előttük eleve halottnak, pont őt heréljük ki és tesszük érdektelenné”, mondja.
Szálinger rendhagyó irodalomórája ebből adódóan a nagy, klasszikus versek vizsgálata mellett „az ismeretlen Petőfire” helyezi a hangsúlyt - az életrajz eddig nem ismert eseményeit is feltárva, a költő izgalmasan új portréját rajzolva meg.
Meglepetésekkel teli, felfedezésekben gazdag, tanulságos délelőtt lesz.

FELHANGOLVA!
A koncert a Felhangolva! program keretében, a MOL-Új Európa Alapítvány támogatásával valósulhatott meg.

Korosztály: 14-18 év
Rendező: Müpa
  • költő
    Szálinger Balázs

Parkolási információk

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy abban az esetben, amikor a Müpa mélygarázsa és kültéri parkolója teljes kapacitással működik, érkezéskor megnövekedett várakozási idővel érdemes kalkulálni. Ezt elkerülendő, azt javasoljuk kedves közönségünknek, induljanak el hozzánk időben, hogy gyorsan és zökkenőmentesen találhassák meg a legideálisabb parkolóhelyet és kényelmesen érkezhessenek meg előadásainkra. A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.
Ugrás az oldal tetejére