családi és ifjúsági programok

A kanáltól a gitárig - cigányok zenéje

Szünet nélkül
Zászlótér
  • Müpa saját produkció
  • Zenés tízórai

Jegyárak

Az előadás telt házas.

Mentse el a programot Google Naptárába!

A cigányzene valódi hungarikum, amely az elmúlt évszázadokban minden nehézség ellenére élt, túlélt, sőt ma is velünk van. A zenetörténet kiváló roma muzsikusaink hosszú sorát ismeri, akik nagy utat tettek meg a csárdák közönségének szóló asztali zenéléstől addig, hogy ma már koncerttermeket töltenek meg a jazz területére is kitekintő zenéjükkel. Nincs egységes cigányzene: a titok a rugalmas befogadókészségben és a sokszínűségben rejlik. Balogh Gusztáv és zenészbarátai ebből adnak most ízelítőt.

Nem is olyan régen, bő száz évvel ezelőtt még több mint tizenhétezer cigányzenészt regisztráltak Magyarországon. Voltak köztük egyszerű falusi muzsikusok, de nemzetközi hírnévnek örvendő, Európát diadalmasan bejáró nagyszerű zenészek is. Népszerűségük egyik oka az lehetett, hogy jól ráéreztek az előző századforduló sírva vigadó magyarjainak közhangulatára. A cigányzenészek gyorsan váltak saját közösségük megbecsült, jómódú tagjaivá, és bár viharos történelmünk miatt a 20. század második felére jelentősen megfogyatkozott a létszámuk, máig jelen vannak a szórakoztatóiparban. Csak persze kicsit máshogy, mint korábban, és éppen ez, a folyamatos és nagyfokú alkalmazkodóképesség teszi karakteressé változatos zenei világukat. Magyarországon a falusi és a városi élet nélkülözhetetlen szereplői voltak a cigányzenészek, akik az évszázadok alatt a magyar nótát, a mulatós zenét, a verbunkost, később a klasszikus zenét, legújabban pedig a jazzt sajátították el, és gondolták újra. A mai magyar cigányzene jelesei, Balogh Gusztáv és két zenésztársa, Balogh Noé és Kovács Antal Máté ez alkalommal lírai énekekkel és tüzes talpalávalóval nyújtanak betekintést az autentikus cigányzene világába.

FELHANGOLVA!
A koncert a Felhangolva! program keretében, a MOL-Új Európa Alapítvány támogatásával valósulhatott meg.

Korosztály: 8-14 év
Rendező: Müpa
  • Balogh Gusztáv
    Balogh Noé
    Kovács Antal Máté

Parkolási információk

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy abban az esetben, amikor a Müpa mélygarázsa és kültéri parkolója teljes kapacitással működik, érkezéskor megnövekedett várakozási idővel érdemes kalkulálni. Ezt elkerülendő, azt javasoljuk kedves közönségünknek, induljanak el hozzánk időben, hogy gyorsan és zökkenőmentesen találhassák meg a legideálisabb parkolóhelyet és kényelmesen érkezhessenek meg előadásainkra. A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.
Ugrás az oldal tetejére