Bővül a Müpa 2023/24-es évadának programja


2024-ben is nemzetközi sztárzenekarokkal, világklasszis szólistákkal és megismételhetetlen együttműködésekkel várja a nézőket a Müpa.
 
Az elmúlt évek sikerlistáiról egyenesen a Müpa színpadára érkeznek a kortárs magyar irodalom legtöbbet forgatott könyveinek szerzői a Literárium és a Literárium Extra előadásain. A Müpa Filmklub újabb fejezetet nyit a nagy Woody Allen menetben, míg a Jazz Showcase-en a műfaj fiatal tehetségei mellett idén Gyémánt Bálint, a New Fossils & Mathias Eick és az Àbáse koncertjei színesítik majd az évadot. 

A komolyzene rajongói is igazi csemegékre bukkanhatnak: a hagyományokhoz híven 2024-ben is Fischer Ádám indítja a programok sorát Haydn nagyszabású remekművével, A teremtéssel. A világ tíz legjobb zenei együttese közé választott Chicagói Szimfonikus Zenekar Riccardo Mutival érkezik, a Svéd Rádió Szimfonikus Zenekarának koncertjén pedig Daniel Harding lép majd a karmesteri pódiumra, az est szólistája pedig az elmúlt évtizedek egyik legjobb Mozart-játékosa, Maria João Pires lesz. Bach Máté-passióját tűzi műsorára Philippe Jaroussky, Francesco Corti és a Freiburgi Barokk Zenekar, míg a Christina Pluhar vezette L’Arpeggiata Mozart Il re pastore (A pásztorkirály) című kétfelvonásos operájával érkezik, Rolando Villazónnal és Baráth Emőkével a főbb szerepekben. A Nemzeti Filharmonikusok Puccini halhatatlan remekművét, a Manon Lescaut-t mutatják be, a jövőre kétszáz éves Pannon Filharmonikusok koncertprogramjába mások mellett Orbán György legújabb kompozícióját is bekerült. 

Tavasszal három kivételes művésznőt is köszönthetünk: korunk egyik legünnepeltebb orgonaművésze, a lett Iveta Apkalna Boldoczki Gábort hívta partnerül kamaraestjére, legkedvesebb operettjeiből válogatott műsorral tér vissza Diana Damrau, Yuja Wang pedig többek közt Beethoven, Scarlatti és Sosztakovics zongoradarabjait szólaltatja meg bensőséges szólóestéjén.

A könnyedebb műfajok kedvelőinek is érdemes lesz várniuk 2024-et. A bendzsólegenda Béla Fleck egy igazi all star bluegrassegyüttes élén tér vissza Budapestre, az Aurevoir. dalai a Szolnoki Szimfonikusok klasszikus hangzásával megtámogatva kapnak új dimenziót, és legutóbbi albuma anyagával érkezik Henri Gonzo és a Papírsárkányok és Oláh Ibolya is. A Müpa közönsége hallhatja először Básits Branka bemutatkozó lemezét, míg Sebestyén Márta legkedvesebb zenészkollégáival és pályatársainak időközben szintén tehetséges népzenésszé serdülő gyermekeivel készül közös koncertre.  

A zene mellett a tánc is otthon van a Müpában, és az ország vezető társulatainak és táncegyütteseinek legnépszerűbb produkciói 2024-ben is megtalálhatóak lesznek a programok közt. Az új évben is műsoron lesz a Magyar Nemzeti Táncegyüttes ősszel bemutatott két ifjúsági előadása, visszatér Csengery Dániel a műfajba bevezető gyerekoperája, a Holle anyó, és természetesen a Recirquel sikerdarabja, a Solus Amor sem maradhat el.  

A bejelentett előadásokra ezúttal is a Müpa+ hűségprogram tagjai vásárolhatnak elsőként jegyet: Platina szinten október 3-án, Arany szinten október 4-én, Ezüst szinten pedig október 5-én 10 órától veszi kezdetét az elővásárlási időszak. A hűségprogram Alapszinten lévő tagjai, valamint a nagyközönség számára október 6-án 10 órától nyílik meg a lehetőség, hogy jegyet váltsanak az új előadásokra személyesen a Müpa jegypénztárában és online. 

Ugrás az oldal tetejére