Jazz-tehetségbörze

A 14. Jazz Showcase tehetségbörzéje a pandémia árnyékából igyekszik kitörni, de alkalmazkodik is hozzá, így január 24-én összesen hat fiatal együttes bemutatkozó előadását kísérhetjük figyelemmel a Fesztivál Színházból a Müpa honlapján és YouTube-csatornáján – ez alkalommal a megszokott élő koncertek helyett felvételről. A Showcase házigazdája ismét Novák Péter lesz, akinek köszönhetően az előadók személyét is jobban megismerhetjük. Ez alkalommal is illusztris személyekből álló nemzetközi zsűri választja ki a legizgalmasabb, leginkább figyelemre méltó csapatot, de a nézők online szavazataira is számítanak az ifjú tehetségek.

A Baló Sámuel Trió, a Bettika Quintet, a Bolyki Tamás Quartet, a Fehér Fábió Trió, a Horváth Albert Quartet és a Varga Dávid Quintet verseng majd azért, hogy újabb fellépési lehetőségekhez jusson itthon és külföldön. Érdemes meghallgatni őket, hiszen bemutatják, hogy a jövő jazzgenerációja milyen szerteágazó stílusok és megszólalási formák iránt érdeklődik, valamint hogyan igyekeznek saját hangot találni. A szabad improvizációtól a funkon, a neo-soulon, a modern swingen és a hardbopon át a versmegzenésítésekig vagy épp a népzenéig mindenféle irányzattal találkozhatunk instrumentális és vokális formációkban egyaránt. Ez mind jazz lesz! A 45 perces koncerteket ez alkalommal online élvezhetik a hazai jazz friss hajtásai iránt érdeklődők, a legjobban tetsző produkcióra pedig a közvetítés ideje alatt le is adhatják szavazatukat. Az eredményhirdetésre még aznap 20 órakor, a Subtones együttes Friss jazz-funk című koncertjének élő közvetítése előtt kerül sor.

A rendezvény szakmai partnere a Budapest Music Center, a Magyar Jazz Szövetség és a Zempléni Fesztivál.

 


Lezajlott az első online Jazz Showcase – íme a zsűri és a közönség kedvencei

Vasárnap tizennegyedik alkalommal járták át a jazz hangjai a Müpa tereit, virtuálisan és élőben is. A Jazz Showcase idén a pandémiás helyzetre való tekintettel különleges körülmények közt került megrendezésre: a tehetségbörze fiatal zenekarainak előadását felvételről, míg a napot a 2008-as Jazz Showcase egyik felfedezettje, Subicz Gábor és zenekara, a Subtones élőben közvetített esti koncertje zárta.

A Müpa szakmai díját a zsűri szavazatai alapján a Bettika Quintet kapta, míg a közönség nagyon szoros versenyben a Varga Dávid Quintetet választotta kedvencének. Mindkét zenekart egy-egy fellépési lehetőség várja a Müpa 2021/22-es évadában – remélhetőleg már nézők előtt. Utóbbi együttessel a 30. Zempléni Fesztiválon is találkozhatunk, hiszen a fesztivál különdíját szintén Varga Dávid és zenekara kapta. A Magyar Jazz Szövetség jóvoltából április 14-én a Fehér Fábió Triót hallhatja a közönség a Magyar Jazz Ünnepén, míg a Budapest Music Center által felajánlott fellépési lehetőséget a Baló Sámuel Trió érdemelte ki, akik emellett a 30. Művészetek Völgye Fesztivál Harcsa Veronika Udvarában is zenélhetnek majd. A Bolyki Tamás Quartet a Samaria Jazz Fesztivál különdíjával gazdagodott, míg a londoni 606 Klub által felajánlott fellépési lehetőséget a Horváth Albert Quartet kapta.

Köszönjük, hogy velünk tartottak és ezúton is gratulálunk a nyerteseknek!

 

Ugrás az oldal tetejére