• Müpa Autósmozi

Autós koncertmozi a Lexus közreműködésével

A tamburáját! - Vujicsics/Söndörgő és vendégeik

világzene, jazz, könnyűzene

Szünet nélkül
Kültéri parkoló
  • Müpa saját produkció

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

Aki nyitott a délszláv zenei hagyomány azon ágára, mely könnyedén fonódik össze a Kárpát-medence népzenéjével, a rockkal és a kortárs zene felé mutató feldolgozásmóddal, annak páratlan élményt kínál a Vujicsics és a Söndörgő együttes közös koncertje. Az is ritka alkalom, hogy együtt szerepel a műfaj két legrangosabb hazai képviselője, most azonban még rátesznek egy lapáttal: népzenei-könnyűzenei életünk olyan énekes csillagait kérték fel közös ragyogásra, mint Sebestyén Márta, Tompos Kátya és Tolcsvay László.

A hetvenes évek elején, amikor Budapesten szárba szökkent a táncházmozgalom, a pomázi zeneiskola fúvós- és táncegyüttesében muzsikáltak a Vujicsics együttes tagjai. A táncházmozgalom lendülete jelentős szerepet játszott abban, hogy a klasszikus zene helyett a népzenét választották, de talán még nagyobb befolyást gyakorolt rájuk „a hely szelleme”: az a finom levegő Budakalásztól Csobánkáig, melyben annál, hogy a szerb vagy sváb családok gondosan őrzik nyelvi és kulturális szokásaikat, csak az volt természetesebb, hogy nyitottak szomszédjaik hagyományaira is.
Persze előbb-utóbb választani kellett, így 1974-ben a délszláv tradíciók mellett kötelezte el magát az együttes, már csak a népzenekutató Vujicsics Tihamér hatására is, akinek 1975-ben bekövetkezett halála után az együttes felvette a nevét.
A többi már történelem - fűzhetjük hozzá, hiszen az együttes negyvenhat éves pályafutásának ecsetelése szétfeszítené egy koncert-beharangozó kereteit. Maradjunk annyiban: e negyvenhat évben - lemezein, filmzenéiben és koncertjein - olyan hallatlan könnyedséggel adta tovább a délszláv zenei hagyományt, hogy az nemzetiségi hovatartozástól függetlenül mindenki számára maradandó élményt kínált, mi több: követendő - és tovább szőhető - mintát adott a hozzá családi szálakkal kötődő Söndörgő együttes számára.
Immár a Söndörgő is huszonöt éves múltra tekint vissza. Lépésről lépésre, a Dunakanyartól a Balkán legmélyebb bugyráig hatolva jutott arra a csúcsra, ahol egymásba ér a lágy tambura és a bősz szaxofon, a pszichedelikus rock, a klasszikus és a népzene, a Bartók-feldolgozás és a saját szerzemény. Arra a csúcsra, ahol a Söndörgő forradalmasította a délszláv tamburamuzsikát.
És ha valakinek ez még mind nem elég, a Vujicsics és a Söndörgő együttes közös koncertjén - melyen külön-külön és együtt is a húrok közé csapnak - fellép Sebestyén Márta, Tompos Kátya és Tolcsvay László is.
Sebestyén Márta már az első Vujicsics-albumon is szerepelt, több mint negyven éve dolgoznak együtt, azt is jelképezve, milyen közel állnak egymáshoz a Kárpát-medence és a Balkán muzsikái. 2010-ben Tompos Kátya hangja ékesítette a Söndörgő Lost Music of the Balkans című albumát; azt pedig, hogy a délszláv dallamokba milyen könnyedén simul bele a magyar beat- és rockzene, Tolcsvay László tanúsítja. Tolcsvayval ugyan csak hat éve adta első közös koncertjét a Vujicsics együttes, de akkor emlékezetes élményt nyújtott annak felismerése, hogy a Kalaski svatovac című tradicionális darab milyen szépen készíti elő Tolcsvay Sajnálom, hogy így esett című dalát, vagy hogy a Farandole milyen pompás párost alkot a Jöjj, kedvesemmel…
Így aztán kockázat nélkül leszögezhető: aki nyitott arra a délszláv hagyományra, mely boldogan fonódik össze a magyar népzenével, a könnyűzenével és a kortárs zene felé mutató feldolgozásmóddal, annak ez a koncert páratlan élményt ígér. Éppen olyat, amilyet „a hely szelleme” megkíván.

Rendező: Müpa

Jegyinformáció

Online erre az előadásra jegyét Müpa ajándékutalvánnyal is megvásárolhatja, azonban BTF és CAFe Budapest rendezésű programokra csak személyes vásárlás során áll módunkban elfogadni.
Személyesen elfogadjuk még az Edenred Ajándékutalványát, Top Prémium ajándékutalványát, az Edenred Ezüst, Arany és Platina kártyát, az OTP Cafeteria kártya kultúra alszámla keretét. Valamint jegyét OTP, MKB vagy K&H SZÉP-kártyája szabadidő-keretének terhére is megvásárolhatja jegypénztárainkban.

Parkolási információk

A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.

  • Sebestyén Márta, Tompos Kátya, Tolcsvay László


Müpa Autósmozi


Ugrás az oldal tetejére