BUDAPEST TÁNCFESZTIVÁL

Forte Társulat: Bartók: 5. vonósnégyes / Concerto

tánc, újcirkusz

Egy szünettel
Fesztivál Színház

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

Táncjáték

Bartók Béla két táncszínpadi művet írt: egy pantomimot (A csodálatos mandarin) és egy táncjátékot (A fából faragott királyfi). A koreográfusok fantáziáját azonban egy sor további Bartók-mű is megmozgatta, például a Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára és a Táncszvit. Horváth Csaba - rendezőként, koreográfusként és táncosként - ezúttal az 5. vonósnégyes és a Concerto mozgásszínházi lehetőségeit tárja fel.
Szabolcsi Bence szerint Bartók talán sohasem volt tele akkora emberszeretettel és részvéttel, mint a Concerto komponálásának időszakában. „Sohasem tudta úgy összefoglalni életének minden eredményét egy hatalmas szintézisbe, mint éppen ekkor.” Bár az öttételes mű sötét, zaklatott és szorongó tónusban íródott, végkicsengése már maga az életöröm és a jobb jövőbe vetett hit igazi megnyilvánulása, s ezzel nagyon sokáig egyike lett a század utolsó pozitív végkicsengésű darabjainak.
„Bartók Béla hat vonósnégyesét (a legelső 1908/09-ben, a legutolsó 1939-ben keletkezett) már alig néhány évvel a zeneszerző halála után úgy tartotta számon a szellem világa, mint a 20. századi zene aranytartalékának megkérdőjelezhetetlen részét. A hat darab egyetlen egésznek is tekinthető, s ha a mű formátumának és komplexitásának az előadásban való adekvát megjelenítéséről van szó, alighanem a Bartók-stílus magasrendű klasszicizálódását képviselő 5. vonósnégyes viszi el a pálmát” - vallják a produkció készítői.

Az előadás a Forte Társulat, az Ördögkatlan Fesztivál, a CAFé Budapest és a Nemzeti Táncszínház együttműködésében jött létre.
Támogató: NKA, EMMI

Rendező: Nemzeti Táncszínház

Parkolási információk

A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.

 • táncolja
  Barna Lilla e. h., Fehér László, Hegymegi Máté, Horkay Barnabás, Krisztik Csaba, Mészáros Blanka / Molnár G. Nóra e.h., Nagy Norbert, Pallag Márton, Sipos Vera, Widder Kristóf, Zsigmond Emőke
 • táncolja
  Fehér László, Horkay Barnabás, Krisztik Csaba, Nagy Norbert, Widder Kristóf
 • hegedű
  Bujtor Balázs, Kovács Erika
 • brácsa
  Móré László
 • cselló
  Maróth Bálint
 • jelmez
  Benedek Mari
 • tér (Concerto)
  Mocsár Zsófia, Horváth Csaba
 • fény
  Payer Ferenc
 • produkciós vezető
  Kudron Anna
 • koreográfus
  Horváth CsabaUgrás az oldal tetejére