komolyzene, opera, színház

Zuglói Filharmónia

Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
elmarad
Az előadás elmarad.

Kedves Látogatónk!

Magyarország kormányának döntése értelmében 2020. december 10-ig minden előadásunk elmarad. A Müpa saját szervezésű programjaira vásárolt belépők árát visszatérítjük: jegyét ide kattintva, bérletben szereplő előadásra szóló jegyét pedig ezen az oldalon tudja visszaváltani.

Felületünkön kizárólag a Müpa saját produkcióinak jegyeit rögzítheti. A befogadott, tehát nem saját szervezésű előadások jegyvisszaváltásának módjáról, kérjük, az előadás szervezőjénél érdeklődjön.

Megértését és együttműködését köszönjük!


Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

A Zuglói Filharmónia ma esti koncertjén két mű előadásával is tiszteleg a 250 éve született Ludwig van Beethoven előtt. Először a Coriolan-nyitányt hallhatjuk, majd a hangverseny második felében az V. szimfónia jól ismert dallamai csendülnek fel. Ezen kívül megcsodálhatjuk az ifjú gordonkás, Devich Gergely érzékeny játékát Schumann a-moll csellóversenyében.

Beethovent a Coriolan-nyitány megkomponálására egy osztrák drámaíró, Heinrich Joseph von Collin 1804-ben írt tragédiája inspirálta, mely az időszámításunk előtti 5. században élt hadvezérről, Coriolanusról szól. A mű lázongó főtémával kezdődik, halkan, de egyre fokozódó erővel. A melléktémát Richard Wagner a következőképpen méltatta: „A dacos férfival szemben szelídség, gyöngéd méltóság áll, halljuk a gyermek könyörgését, a feleség zokogását, az anya fájdalmasan komoly intő szavát, hogy a kemény szívet elterelje pusztító terveitől.” A zárótéma a fájdalom, a szenvedés kifejezője, mely Coriolan belső harcát ábrázolja. Schumann a-moll csellóversenyét a különösen termékeny 1850-es esztendőben komponálta. A darab - a romantikus csellóirodalom egyik legszebb, legbensőségesebb alkotása - fennen hirdeti a hangszer és a komponista mély, lelki kapcsolatát. Beethoven V. szimfóniája kapcsán pedig E. T. A. Hoffmannt idézzük, aki az elsők között értékelte e zenemű erejét és szépségét: „…Beethoven lelkének mélyén hordozza a zene romantikáját, amelyet zsenialitással és tudatosan fejez ki műveiben. Sohasem éreztük mindezt erősebben, mint az Ötödik szimfóniánál, amely a beethoveni romantikát a befejezésig egyre emelkedő fokozásban minden más művénél jobban kibontja, és a hallgatót ellenállhatatlanul ragadja magával a végtelen csodálatos szellembirodalmába.”

Rendező: Zuglói Filharmónia

Parkolási információk

A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.

Előadott művek

  • Záborszky Kálmán
  • cselló
    Devich Gergely
  • Zuglói Filharmónia Szent István Király Szimfonikus ZenekarUgrás az oldal tetejére