• Rising Stars

Peter Moore

komolyzene, opera, színház

Szünet nélkül
Fesztivál Színház
  • Müpa saját produkció

Mentse el a programot Google Naptárába!

Az Európai Hangversenytermek Szervezete (ECHO) tagjaként a Müpa minden évben részt vesz a Rising Stars („Feltörekvő csillagok”) sorozat megrendezésében. A koncerteken ifjú művészek mutatkoznak be, és a programokon kortárs bemutatók is szerepelnek; az új művek megrendelője az ECHO.

Ezen az estén különleges élményben lesz része a közönségnek. Megszoktuk, hogy a harsonát nem tartjuk szólóhangszernek, még kamarazenei instrumentumnak is csak akkor, ha rézfúvós együttesben játszik. A harsona a nagyközönség számára többnyire zenekari szólam, de - a trombitával és a kürttel ellentétben - még a szimfonikus partitúrák szerzői sem írnak szólókat számára. Így aztán telt, erős tónusa évszázadokig csak „töltelékként” dúsíthatta a zenekar hangzását.
A 20. és 21. század azonban meghozta számára a felszabadulást: ma már lehet valaki harsonavirtuóz, s ilyen minőségében játszhat koncertjein szólódarabokat, kamaraműveket, szonátákat is - ahogyan teszi azt az angol Peter Moore, aki 2008-ban, tizenkét évesen (!) minden idők legfiatalabb versenyzőjeként nyerte a BBC ifjú muzsikusok számára meghirdetett versenyét. Tizennyolc évesen pedig már a nagy múltú Londoni Szimfonikus Zenekar szólóharsonásaként folytathatta pályáját.
A repertoárt persze még építeni, gyarapítani kell. Ezt jelzi, hogy a művész hangversenyén Beethoven Kürtszonátáját és Schumann Fantáziadarabok ciklusát is előadja - s ami a legizgalmasabb kísérlet: tolmácsolásában harsonán hallgathatjuk meg Brahms bibliai szövegű dalciklusát, a Négy komoly éneket, hogy utána egy merész ugrással Gershwin könnyed dalainak vidékén teremjünk. A lengyel származású brit zeneszerzőnő, Roxana Panufnik (a zongorista, zeneszerző, karmester és pedagógus Sir Andrzej Panufnik lánya) azonban már valóban harsonára komponálta az ECHO felkérésére megalkotott új művét.
A koncert után az érdeklődők a Fesztivál térben Tóth Endre moderálásával tolmácsolt közönségtalálkozón vehetnek részt, ahol lehetőség nyílik beszélgetésre a fellépő művészekkel, akik dedikálnak is.

A Rising Stars-programba jelölte: Barbican Centre London

Rendező: Müpa

Parkolási információk

A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.

Előadott művek

  • harsona
    Peter Moore
  • zongora
    James Baillieu


Rising Stars


Kapcsolódó bérlet

Kedvezménnyel

Rising Stars


Ugrás az oldal tetejére