komolyzene, opera, színház

Orgonapárbaj - új generáció

Ronny Krippner (GB) és Dirk Elsemann (D)

Müpa Home
  • Müpa saját produkció
  • Müpa Home

Jegyárak

A Müpa virtuális hangversenytermébe a belépés díjtalan.

Mentse el a programot Google Naptárába!

Szeretnénk, ha a Müpa közönsége ebben a rendkívüli helyzetben is találkozhatna a világ legkiválóbb művészeivel és legizgalmasabb alkotóival estéről estére - ezúttal a saját otthonában. Éppen ezért tettük mindenki számára elérhetővé médiatárunkat, és ezért döntöttünk úgy, hogy az elkövetkezendő hetekben a jól ismert időpontokban megnyitjuk a Müpa virtuális hangversenytermét és előadótereit, és az elmúlt évek egy-egy felejthetetlen előadását közvetítjük.

Az előadás megtekinthető a honlapunkon, Facebook-oldalunkon és YouTube-csatornánkon.

Évek óta óriási érdeklődés övezi a Müpa orgonapárbajait, amelyek a művészek közti nemes versengés hagyományait elevenítik fel. Ezúttal is két különleges személyiség lép pódiumra, mindketten hangszerük mesterei, és - ami az orgonapárbajok hangsúlyos eleme - az improvizációban is kiemelkedő képességűek. Nagy szerzők - Bach, Purcell, Reger, Liszt - szellemiségét felidézve és nekik emléket állítva születnek meg a közönség szeme láttára, füle hallatára az improvizációk. Közben betekintést nyerhetünk a műhelytitkokba, sőt a rögtönzésekhez témát is lehet javasolni.

A Bajorországban született Ronny Krippner képzettsége abban különleges, hogy német és brit tradíciók szellemében tanult: Regensburgban szerezte meg első diplomáját, majd az Exeteri Egyetemen folytatott tanulmányokat. Ma London egyik elővárosi templomában orgonista, a birminghami és a londoni Trinity Laban Konzervatórium tanára. Improvizációival több díjat is nyert versenyeken, valamint DVD-t is készített, amelyen a műfaj nagy-britanniai hagyományait mutatja be. Németországban és a szigetországban egyaránt sokat koncertezik, de visszatérő vendége a Benelux-államok, az Egyesült Államok, Mexikó és Ausztrália templomainak, koncerttermeinek is.

Dirk Elsemann hétévesen kezdte egyházzenei, valamint orgonatanulmányait, tizenkét esztendős korától már egyházzenei szolgálatot teljesített. Jelenleg egy berlini katolikus templom kántora, az itteni hangszert saját tervei szerint újíttatta fel és bővíttette, továbbá szabadúszó orgonaművész, valamint a liturgikus orgonajáték és improvizáció docense a Berlini Művészeti Egyetemen. Bámulatosan virtuóz, ugyanakkor fantáziáról tanúskodó játéka több lemezen is hallható.

A felvétel a Müpa 2015. január 27-i koncertjén készült.

Rendező: Müpa

Parkolási információk

A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.

  • műsorvezető
    Tompos Kátya és Fassang László


Müpa Home


Ugrás az oldal tetejére