Clive Driskill-Smith - orgona, Joseph Gramley - ütőhangszerek

Organized Rhythm

komolyzene, opera, színház

Egy szünettel
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
  • Müpa saját produkció

Mentse el a programot Google Naptárába!

A Müpa-orgonaestek fontos vonása, hogy nemcsak a hagyományt őrzik a régi repertoár műsoron tartásával, de újítanak is: a program kialakítása és az orgona más hangszerekkel való társítása területén egyaránt. Ezen a különleges estén például főként amerikai és angol zenét hallhatunk - ütőhangszerekkel fűszerezve.

A koncert „keretes szerkezetű”', mint némely költemények. A műsor elején és végén egy-egy nagyon jól ismert, nagyon népszerű mű hangzik fel. Az első az amerikai Aaron Copland (1900-1990) 1942-es keltezésű háborús-hazafias mozgósító darabja, a humanista Fanfare for the Common Man (Az egyszerű ember fanfárja) - a 20. századi zene egyik legnépszerűbb alkotása. A záró szám pedig az angol Gustav Holst (1874-1934) Bolygók című sorozatának Mars, Vénusz és Jupiter tétele. Érdekesség, hogy a koncerten szintén elhangzó Plútó tétel nem Holst zenéje: Clive Driskill-Smith és Joseph Gramley felkérése nyomán Stephen Eddins (1954) írta meg, ily módon ezt a zenét a két muzsikus pótlólag, kiegészítésként illeszti Holst sorozatába. Eredetileg mind a Copland-, mind a Holst-alkotás zenekari kompozíció - pontosabban Copland fanárja eredetileg rézfúvók és ütők együttesére íródott, Saint-Saëns pedig két zongorára és kamaraegyüttesre hangszerelte Az állatok farsangja tételeit. .
Az 1978-ban született Clive Driskill-Smith angol orgonista. Etonban és a Winchester College-ban tanult, majd az oxfordi Christ Church másodorgonistája lett. Részt vesz a Christ Church Kórusának koncertjein, lemezfelvételein és turnéin. Az Organized Rhythm nem a mai hangverseny címe, hanem Clive Driskill-Smith és az 1970-ben született amerikai ütőhangszeres művész, Joseph Gramley állandó duójának neve. Joseph Gramley szólistaként, tanárként és zeneszerzőként is tevékeny, az Organized Rhythm mellett tagja még a Silk Road Ensemble elnevezésű együttesnek is.

Rendező: Müpa

Parkolási információk

A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Büféélmény – sorban állás nélkül

Az Átrium-büfében új étkezési szolgáltatásunknak köszönhetően lehetőségük van előrendelést leadni egy órával az előadás megkezdése előtt, így megszabadulhatnak a hosszas sorban állástól az előadás szünetében, és azonnal fogyaszthatják a megrendelt étel-, italféléket. Az előrendelés részletei elérhetőek itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.

Előadott művek
Kapcsolódó bérletek

Kedvezménnyel

Ugrás az oldal tetejére