XX. századi magyar zene

Nemzeti Filharmonikusok

komolyzene, opera, színház

Egy szünettel
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

A huszonhárom éves Ránki Fülöp, a Nemzeti Filharmonikusok évadnyitó koncertjének szólistája Bartók Béla I. zongoraversenyét játssza a szerző halála hetvenharmadik évfordulójának előestéjén. A mű ősbemutatója 1927. július 1-jén volt Majna-Frankfurtban, Wilhelm Furtwängler vezényletével és a szerző közreműködésével. Budapesten 1928. március 18-án hangzott el először, a szólót akkor is Bartók játszotta, a Filharmóniai Társaság Zenekarát Dohnányi Ernő vezényelte.
Ebben a műben a zenekar és a zongora teljesen egyenrangú: szinte szünet nélkül, kéz a kézben vállalják a játékot, osztoznak a motívumokon, átveszik egymás kezdeményezéseit. A kompozíció megszólaltatására kizárólag azok képesek, akik nemcsak manuálisan, de vad temperamentummal is le tudják győzni a Bartók szerint is nagyon nehéz szólam nehézségeit. Ilyen kvalitású művész az 1995-ben született Ránki Fülöp, aki tizennyolc éves kora óta játssza Bartók I. zongoraversenyét. Kocsis Zoltán egyik közös szereplésük kapcsán azt nyilatkozta róla, hogy „Fülöp a zeneirodalom legnehezebb, legigényesebb, technikailag a legnagyobb követelményeket támasztó darabjait játssza […] talán Fülöpöt a legkönnyebb kísérni az összes eddigi szólistáim között”.

Rendező: Nemzeti Filharmonikusok

Parkolási információk

A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Büféélmény – sorban állás nélkül

Az Átrium-büfében új étkezési szolgáltatásunknak köszönhetően lehetőségük van előrendelést leadni egy órával az előadás megkezdése előtt, így megszabadulhatnak a hosszas sorban állástól az előadás szünetében, és azonnal fogyaszthatják a megrendelt étel-, italféléket. Az előrendelés részletei elérhetőek itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.

Előadott művek

  • Hamar Zsolt
  • zongora
    Ránki FülöpUgrás az oldal tetejére