komolyzene, opera, színház

Miskolci Szimfonikus Zenekar

Szünet nélkül
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
  • Müpa saját produkció
  • Felfedezések

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

20. századi szerzők művei alkotják a koncert műsorát. Négy sokszor hallott név, egyiküket azonban - az amerikaivá lett orosz Koussevitzkyt - az új zenéért síkra szálló karmesterként tartjuk számon: az ő megrendelése nyomán született Bartók Concertója. Bartók és Richard Strauss egy-egy ismert művével szerepel, Webern azonban egy, a „nem jellemző” kategóriába tartozó remekével. Mindehhez egy versenygyőztes fiatal magyar zongorista és egy hasonlóképpen ifjú, bécsi nagybőgővirtuóz: csupa felfedezést ígér ez az este!

Mindig izgalmas meghallgatni nagy zeneszerzők korai alkotásait: Anton Webern zenekari darabja „az op. 1 előtti időszakból”, az Im Sommerwind (Nyári szélben) színgazdag romantikus szimfonikus költemény, melyet a huszonegy éves alkotó egy német költő, Bruno Wille verse nyomán komponált. És azt vajon hányan tartják számon, hogy Serge Koussevitzky nemcsak karmester volt, de ezt megelőzőn nagybőgővirtuózként kezdte pályáját! Ez a magyarázata annak, hogy megszületett tolla alatt a fisz-moll nagybőgőverseny, a hangszer kevés concertóinak egyike. A darab szinte egyívású Webern művével: 1902-ből származik - Koussevitzky huszonnyolc éves volt a darab írásakor, és még Oroszországban élt. A versenymű osztrák előadója, Dominik Wagner, számos nemzetközi verseny díjazottja is fiatal: huszonhárom éves. Majdnem egyidősek a huszonnégy esztendős Szokolay Ádámmal, a Bartók-zongoraverseny szólistájával, a 2019-es Bartók Világverseny győztesével. Pályakezdő zeneszerzők, pályakezdő előadók - ez az este az ifjúság szellemét fedezteti fel velünk.

Az Európai Unió Klasszikus Európa Jövője és Kreatív Európa programjainak támogatásával.

A koncertet 18.30 órai kezdettel, Előhang címmel beszélgetés előzi meg, melyen a fellépő művészekkel és a műsoron szereplő művekkel ismerkedhetnek meg közelebbről az előadásra jeggyel rendelkezők.

Rendező: Müpa

Parkolási információk

A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.

Előadott művek

  • Antal Mátyás
  • zongora
    Szokolay Ádám
  • nagybőgő
    Dominik WagnerKapcsolódó bérlet

Kedvezménnyel

Felfedezések


Ugrás az oldal tetejére