MÁV Szimfonikus Zenekar

komolyzene, opera, színház

Egy szünettel
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Mentse el a programot Google Naptárába!

Joseph Haydn, miután 1790-ben befejeződött csaknem három évtizedes udvari karmesteri megbízatása az Esterházy hercegeknél, két angliai meghívásnak is eleget tett. Látogatása során megismerte Händel oratóriumait, a kontrapunktikus kompozíciós módszert és a kórus alkalmazásának számára addig ismeretlen módját. Ezen élmények hatása alatt komponálta két hatalmas oratóriumát, A teremtést (1798) és Az évszakokat (1801), amelyekben nem pusztán folytatta a händeli hagyományokat, hanem tökéletes harmóniába ötvözte őket saját kora, a bécsi klasszicizmus stílusjegyeivel. Az évszakok nem vallási vagy mitológiai témát dolgoz fel, a pódiumon a természettel együtt élő, mindennapi munkát végző, szomorkodó, örvendező, szerető egyszerű emberek jelennek meg, most először a zenetörténetben. Az oratóriumnak nincs cselekménye. Szereplői, Simon, a derék gazda (basszus), Hanna, fiatal lány (szoprán), Lukács, parasztlegény (tenor) és a kórus nem valóságos személyeket jelenítenek meg, hanem egy-egy jellegzetes típust, akik megosztják velünk az évszakok forgásával, a természet jelenségeivel, a mindennapi élettel kapcsolatos élményeiket és a belőlük levonható tanulságokat.

Rendező: MÁV Szimfonikus Zenekar

Parkolási információk

A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Büféélmény – sorban állás nélkül

Az Átrium-büfében új étkezési szolgáltatásunknak köszönhetően lehetőségük van előrendelést leadni egy órával az előadás megkezdése előtt, így megszabadulhatnak a hosszas sorban állástól az előadás szünetében, és azonnal fogyaszthatják a megrendelt étel-, italféléket. Az előrendelés részletei elérhetőek itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.

Előadott művek

 • Takács-Nagy Gábor
 • szoprán
  Szemere Zita
 • tenor
  Megyesi Zoltán
 • basszus
  Kovács István
 • Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)Ugrás az oldal tetejére