komolyzene, opera, színház

Jean-Baptiste Stuck: Polidore, 1720

Egy szünettel
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

Jean-Baptiste Stuck francia-olasz zeneszerző elfeledett tragédie en musique-je, a Polidore csendül fel a korhű előadásmód kiemelkedő előadói, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar tolmácsolásában, Vashegyi György vezényletével. A prológusból és öt felvonásból álló mű cselekménye szövevényes: baljós trák-görög szövetség, megindító szerelmi szál és a bosszú vezérelte trák király tragédiája - isteni sóhajok és földet rengető figyelmeztetések kíséretében.

A livornói születésű Stuck csellista és zeneszerzői életútjáról keveset tudunk, ám eredetiségét bizonyítja, hogy egyike volt azon 18. századi muzsikusoknak, akik szorgalmazták és sikeresen alkalmazták műveikben az olasz és francia stílusjegyek egybeolvadását. 1720-ban, Párizsban bemutatott Polidore című operája, melynek szövegét Simon-Joseph Pellegrin írta, Priamosz király legkisebb fiának történetét, Polüdórosz (Polidore) görög legendáját veszi alapul. Stuck alkotása gazdag a szívet melengető lírai részekben és egyszerű recitativókban, a szerző mesterien használja a harmóniák kifejező erejét a jelenetek megfestéséhez. A kivételes zenekari hangzásvilágot felvonultató operát 1739-ben újra műsorra tűzték, kiegészítve négy tánccal. A francia operajátszás hagyományát folytatva ezen az estén Vashegyi György ismét egy, az évszázadok során feledésbe merült remekművet tár elénk nemzetközileg elismert szólistagárda közreműködésével. A mű modernkori kiadása a produkció létrejöttében együttműködő Versailles-i Barokk Zenei Központ jóvoltából készül el, kifejezetten erre az alkalomra.

Az előadás az Orfeo Zenei Alapítvány és a Versailles-i Barokk Zenei Központ együttműködésében valósul meg.

Rendező: Sysart Kft. Orfeo Zenei Alapítvány
 • Vashegyi György
 • Ilione
  Hélène Guilmette (szoprán)
 • Déidamie/Vénus
  Judith Van Wanroij (szoprán)
 • Polidore
  Tassis Christoyannis (bariton)
 • Polymnestor
  Thomas Dolié (bariton)
 • Thétis/Egy tengerész/Théano
  Chloé Briot (szoprán)
 • Triton/Sthénélus/Egy trák/Timanthe/Egy görög
  Cyrille Dubois (tenor)
 • Neptune/Főpap/Déiphile árnyéka
  David Witczak (bariton)
 • Purcell Kórus
 • Orfeo Zenekar (korhű hangszereken)

Parkolási információk

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy abban az esetben, amikor a Müpa mélygarázsa és kültéri parkolója teljes kapacitással működik, érkezéskor megnövekedett várakozási idővel érdemes kalkulálni. Ezt elkerülendő, azt javasoljuk kedves közönségünknek, induljanak el hozzánk időben, hogy gyorsan és zökkenőmentesen találhassák meg a legideálisabb parkolóhelyet és kényelmesen érkezhessenek meg előadásainkra. A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Büféélmény – sorban állás nélkül

Az Átrium-büfében új étkezési szolgáltatásunknak köszönhetően lehetőségük van előrendelést leadni egy órával az előadás megkezdése előtt, így megszabadulhatnak a hosszas sorban állástól az előadás szünetében, és azonnal fogyaszthatják a megrendelt étel-, italféléket. Az előrendelés részletei elérhetőek itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.
Ugrás az oldal tetejére