komolyzene, opera, színház

Helmuth Rilling és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara

Müpa Home
 • Müpa saját produkció
 • Müpa Home

Jegyárak

A Müpa virtuális hangversenytermébe a belépés díjtalan.

Mentse el a programot Google Naptárába!

Szeretnénk, ha a Müpa közönsége ebben a rendkívüli helyzetben is találkozhatna a világ legkiválóbb művészeivel és legizgalmasabb alkotóival estéről estére - ezúttal a saját otthonában. Éppen ezért tettük mindenki számára elérhetővé médiatárunkat, és ezért döntöttünk úgy, hogy az elkövetkezendő hetekben a jól ismert időpontokban megnyitjuk a Müpa virtuális hangversenytermét és előadótereit, és az elmúlt évek egy-egy felejthetetlen előadását közvetítjük.

Az előadás megtekinthető a honlapunkon, Facebook-oldalunkon és YouTube-csatornánkon.

Mindenszentek ünnepén napjaink egyik legjelentősebb oratóriumdirigense vezényelt a zeneirodalom legnagyobb remekművei közül kettőt. Helmuth Rilling rengeteget tett azért, hogy a kórusmuzsika embereket kössön össze a zene spirituális ereje által - együtt éneklőket és hallgatókat egyaránt. Műveket fedezett fel, mutatott be, művek születtek felkérésére, fesztiválokat, kórusokat, együtteseket alapított, tanít és zenél, nyolcvanon túl is fáradhatatlanul.

Mozart itt felhangzó két alkotása csodálatos dallamaival gyönyörködteti a hallgatót, keletkezésük után bő kétszázhúsz évvel is. Utolsó kompozícióját, a Requiemet nagybetegen, az idővel versenyt futva igyekezett befejezni, már-már önmaga számára írva a gyászmisét. A befejezetlenségében is tökéletes remekmű kiegészítésére az özvegy, Constanze Weber több tanítványt, zeneszerző kortársat is felkért, végül Süssmayr végezte el a munkát, legtöbbször ma is az ő verziójában szólal meg a mű koncerttermekben, templomokban. A 20. században azonban újabb vázlatok kerültek elő, valamint a Mozart-kutatás is olyan szintre jutott, hogy több kísérlet is születhetett a Requiemnek a szerző elképzeléseihez hű befejezésére - ezek egyike a zongoraművész-zenetörténész Robert D. Levin nevéhez fűződik. Mozart hattyúdala ebben a formában eddig nem ismert vonásait fedi fel a hallgató előtt, nemegyszer az újdonság hatását keltve.

A gyönyörű műsor aktualitását adta az is, hogy a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara elődjének tekinthető együttes a 2016-os koncert idején éppen nyolcvan éve alakult, az intézmény énekkara pedig Magyarország egyik legavatottabb hivatásos oratóriumkórusa.

A felvétel a Müpa 2016. november 1-jei koncertjén készült.

Rendező: Müpa

Parkolási információk

A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.

Előadott művek

 • Helmuth Rilling
 • szoprán
  Letizia Scherrer
 • alt
  Németh Judit
 • tenor
  Brickner Szabolcs
 • basszus
  Bretz Gábor
 • A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara (karigazgató: Pad Zoltán)Ugrás az oldal tetejére