Purcell Kórus és Orfeo Zenekar

Haydn: A teremtés

komolyzene, opera, színház

elmarad
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Az előadás elmarad.

Kedves Látogatóink,

A Müpa a látogatók és a munkatársak egészségét szem előtt tartva a 2019/20-as évad hátralévő részében zárva tart, azaz minden tervezett előadását lemondja július 7-ig. A Müpa saját szervezésű programokra vásárolt jegyeket a Müpa visszaváltja, a visszaváltás módjáról ide kattintva tájékozódhat.

Megértésüket, együttműködésüket köszönjük


Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

Harmincéves a Purcell Kórus - mi mással ünnepelhetné ezt, mint Haydn nagyszabású oratóriumával, A teremtéssel? A Purcell Kórust Vashegyi György 1990-ben alapította a Dido és Aeneas című opera koncertszerű előadására, majd az 1991-ben megalapított Orfeo Zenekarral Magyarország vezető régizenei együtteseivé nőtték ki magukat.

Joseph Haydn Die Schöpfung (A teremtés) című oratóriuma az európai zenetörténet egyik legjelentősebb alkotása: első, még nem nyilvános - azaz csak meghívott vendégeknek tartott - előadására 1798-ban, a bécsi Schwarzenberg-palotában került sor. A mű (Haydn által vezényelt) ősbemutatója, valamint az azt egy évvel követő első nyilvános koncert hatalmas sikert aratott: az oratórium felmérhetetlen hatást gyakorolt éppúgy kortársaira, mint az utókorra - máig Haydn talán legnépszerűbb alkotása. Nekünk, magyaroknak nem árt minél sűrűbben emlékezetünkbe idéznünk a sokszor elfelejtett tényt, hogy a remekmű első, Bécsen kívüli előadása éppen a budai Várban volt: 1800. március 8-án - komoly próbaidőszak után - maga Haydn irányította a magyarországi bemutatót. E koncert Alekszandra Pavlovna nagyhercegnő esküvői ünnepségsorozatának része volt (e sorozat keretében adta Ludwig van Beethoven 1800. május 7-i zongoraestjét is a Várszínházban) - a fontos hangverseny emlékét máig nevében őrzi a budai Alkotás utca (akkoriban a „Schöpfung” szót inkább „alkotás”-ként, mint „teremtés”-ként fordították magyarra).
A Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar először - Haydn bemutatója óta első alkalommal korabeli hangszereken, Magyarországon - 2005 tavaszán szólaltatta meg A teremtést. A mű kapcsán, egyben az első előadásra emlékezve, Vashegyi György a következőket nyilatkozta: „akkori zeneakadémiai koncertünket egy nyár végi fertőszentmiklósi hangverseny követte - melyből lemezfelvétel is készült -, valamint a 2009-es Haydn-évben többször is játszhattuk a művet, amely azóta már a repertoárunk szerves részévé vált. Ma esti koncertünket szeretnénk a majdnem pontosan 220 évvel ezelőtti budavári magyarországi bemutató emlékének ajánlani”.

Rendező: Sysart Kft. Orfeo Zenei Alapítvány

Parkolási információk

A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.

 • Vashegyi György
 • szoprán
  Szutrély Katalin
 • tenor
  Komáromi Márton
 • basszus
  Najbauer Lóránt
 • Purcell Kórus
 • Orfeo Zenekar (korhű hangszereken)Kapcsolódó bérletek

Kedvezménnyel

Ugrás az oldal tetejére