• Újévi hangverseny

Haydn: A teremtés

komolyzene, opera, színház

Szünet nélkül
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
 • Müpa saját produkció

Jegyárak

 • 4900 Ft
 • 6900 Ft
 • 9900 Ft
 • 12900 Ft
 • 16900 Ft
Erre az előadásra érvényesíthetők a Müpa+ hűségprogram kedvezményei és hűségpontokat is felírunk.

Mentse el a programot Google Naptárába!

Életünket szokások kísérik, s nagyobb közösségeknek is vannak ismétlődő cselekedeteik, szertartásaik, amelyek hagyománnyá nemesedve kultúraformáló tényezővé válhatnak. Ilyen szellemi síkon ható tradíciót teremtett a Müpa az elmúlt évtizedben a nagy Haydn-oratóriumok - elsősorban A teremtés - újévi megszólaltatásával.

De hát mi teszi a Gottfried van Swieten báró szövegét megzenésítő, 1798-ban befejezett haydni opus magnumot oly tökéletesen alkalmassá arra, hogy emlékezetessé avassuk vele az évkezdést? Leginkább alighanem a műből ellenállhatatlanul sugárzó optimizmus és derű. Ez a kompozíció valóban konstruktív szellemű: az alkotásról szól, és kitölti a Szent Pál sokat idézett levele által legfontosabbnak tételezett három érték: a hit (a létezés értelmében), a remény (céljaink elérésében) és a szeretet (minden teremtmény iránt). Joseph Haydn oratóriuma a felvilágosodás kiegyensúlyozott világnézetét tükrözi, sokan nevezik A teremtést az ő Varázsfuvolájának, és nem ok nélkül, hiszen ez a mű is idealizmust sugall és fényt áraszt.
S ha már varázsról esett szó: lehetett volna A teremtés újévi előadói hagyományát úgy is alakítani, hogy Fischer Ádám vezényletével mindig ugyanaz a zenekar, kórus és szólistagárda adja elő a remekművet. A Müpa Teremtés-produkcióinak varázsa azonban éppen az, hogy minden évben mást hallhatunk, s így a műnek mindig újabb színei, hangsúlyai kerülnek előtérbe. Ezúttal a Düsseldorfi Tonhalle Zenekar játszik, a Magyar Rádió Énekkara vállalja a kórus szerepét, Fatima Said egyiptomi szoprán, Uwe Stickert német tenor és Sebestyén Miklós magyar bariton alkotja a hangsúlyosan nemzetközi szólistagárdát.

Rendező: Müpa

Jegyinformáció

Erre az előadásra jegyét az Edenred Ticket Culture & Sport kártya és utalvány és Top Prémium ajándékutalvány, Edenred Ajándék Arany és Ezüst kártya, illetve Ajándék- és Bevásárló kártya ellenében is megvásárolhatja. Elfogadjuk még a Kultúra és Ajándék Erzsébet-utalványt, az Erzsébet utalvány plusz kártya Ajándék illetve Kultúra keretét, az OTP Cafeteria kártya kultúra alszámla keretét, a Müpa-ajándékutalványt, valamint jegyét a SZÉP-kártya szabadidő-keretének terhére is megvásárolhatja pénztárainkban.

Parkolási információk

A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.

 • Fischer Ádám
 • szoprán
  Fatma Said
 • tenor
  Uwe Stickert
 • bariton
  Sebestyén Miklós
 • Düsseldorfi Szimfonikus Zenekar
 • a Magyar Rádió Énekkara (karigazgató: Pad Zoltán)Kapcsolódó bérlet

Kedvezménnyel

Vokális kalandok


Ugrás az oldal tetejére