Armel Opera Festival

Dejan Despić: Adok-papok

komolyzene, opera, színház

Egy szünettel
Fesztivál Színház

Mentse el a programot Google Naptárába!

A bánsági víg atyuskák cselekedetei

A kortárs ritkaságok és izgalmas operainterpretációk bemutatására fókuszáló Armel Opera Festival szerb produkciója különleges vígopera, mely a szerb komédiák aranykorába repít bennünket. Minden megtalálható benne, ami egy vérbeli falusi csetepatéhoz szükséges: szerelem, viszály, pletyka, váratlan fordulatok, népmesei elemek és happy end. Az előadás izgalmas karakterekkel benépesített kicsiny, zárt mikrokozmoszában pedig a közhelyeket, a sztereotip gondolkodás és előítéleteket is kifigurázza.
Stevan Sremac, a páratlan humoráról ismert zentai író százhúsz évvel ezelőtt vetette papírra a két életvidám falusi pap viszályának történetét, és elszántan küzdött az ellen, hogy regényét bármely formában feldolgozzák. Hatvan évvel ezelőtt mégis abból készült az első - mindmáig az egyik legnépszerűbb - színes jugoszláv film, s a történet azóta tévéfilmes és színházi adaptációkat is megért. Cira és Spira története most első alkalommal ölt operai formát a Szerb Nemzeti Színház és a Belgrádi Nemzeti Színház közös produkciójában.
Az előadás két főszereplője, a két ortodox papocska vígan éldegél két dudásként egy csárdában, mivel otthonuk, a jómódú falu, ahol hivatásukat folytatják, két papot is megengedhet magának. Az élet élvezésével és alkalmankénti italozással fűszerezett mindennapjaikat feleségeik cívódása sem csorbítja különösebben - egészen addig, míg egy fiatal, partiképes tanárember nem érkezik a faluba. Az idill pillanatok alatt szertefoszlik, mivel mindketten az ifjú tanárban vélik megtalálni leányuk ideális jövendőbelijét. A kalamajkát kiváltó tanár, Pera szerepét az Armel Opera Festival énekversenyének döntőse, a román származású francia tenor, Antonel Boldan alakítja.

Szerb nyelven, magyar és angol feliratozással.

A Szerb Nemzeti Színház (Novi Sad, Szerbia) és a Belgrádi Nemzeti Színház (Szerbia) koprodukciója.

Rendező: Armel Opera Festival - Armel Nonprofit Kft.

Parkolási információk

A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.

Előadott művek

 • tenor
  Antonel Boldan (Románia-Franciaország, versenyszereplő)
 • a Szerb Nemzeti Színház társulatának művészei
 • zene
  Dejan Despić
 • adaptáció (Stevan Sremac Cira pópa és Spira pópa című regénye alapján)
  Dejan Miladinovic
 • dalszövegek
  Vesna MiladinovicUgrás az oldal tetejére