komolyzene, opera, színház

Budapesti Fesztiválzenekar

Haydn, Britten, MacMillan

Egy szünettel
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
 • Európai Hidak 2020 - Egyesült Királyság

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

Haydn, Britten és MacMillan művein keresztül Anglia, Wales és Skócia hangjai szólalnak meg. A Londonban óriási tiszteletnek örvendő Haydn a walesi herceg tiszteletére komponálta indulóját. Britten operája a tengerről mesél, a Szerenád neves angol költők verseire íródott. James MacMillan műve a skót népi táncok világát idézi, Haydn legutolsó szimfóniája pedig Londonban született, onnan kapta a nevét is.

A hangversenyt Haydn ünnepi fanfárja nyitja, mellyel 1792-ben elkápráztatta az uralkodói családot. Lényegesen más hangulatot tükröz Britten két műve. Az 1945-ben befejezett Peter Grimes Purcell Dido és Aeneasa után az első világhírnévre törő angol opera. A kis angol falu mogorva halászát bemutató tragikus történet egyik főszereplője maga a tenger. A máskor csak jelenetváltásra szolgáló közjátékok itt érzéseket, feszültséget fejeznek ki. A Szerenád egy másik csodált, ugyanakkor félt toposzt, az éjszakát járja körül.
A koncert legfiatalabb darabja az 1999-ben bemutatott Cumnock Fair, melynek címe egy élénk skót páros táncra utal. A zongorára és vonóskarra írt darab archaizáló, mégis félreérthetetlenül mai zene.
„Az új D-dúr szimfónia az utolsó, amit Anglia számára komponáltam” - írta Haydn 1795-ben, és talán már azt is sejtette, hogy ez lesz élete utolsó, összegző szimfóniája. Az első tétel lassú bevezetésének és gyors főrészének összekapcsolása, a letisztult középső tételek és a horvát népdalt dudakísérettel feldolgozó finálé méltó befejezése az életmű legfontosabb szeletének.

Kedves Közönségünk! Fokozott biztonsági előírásaink miatt koncertünkön Benjamin Britten Négy tengeri közjáték című műve helyett a kisebb apparátusú Simple Symphony című darabot adjuk elő. Megértésüket köszönjük!

Rendező: Budapesti Fesztiválzenekar, Müpa

Parkolási információk

A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.

Előadott művek

 • Fischer Iván
 • tenor
  Andrew Staples
 • kürt
  Szőke Zoltán
 • zongora
  Báll Dávid


Európai Hidak 2020 - Egyesült Királyság


Ugrás az oldal tetejére