komolyzene, opera, színház

Budapesti Fesztiválzenekar

Mason, Adès, Anderson, Benjamin

Egy szünettel
Fesztivál Színház
  • Európai Hidak 2020 - Egyesült Királyság

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

A 20. században megkezdődött az angol zeneszerzés újabb, napjainkban is tartó virágkora. Az Európai Hidak fesztivál külön koncertet szentel a szigetország elmúlt negyven évének. A program legfiatalabb komponistája, Christian Mason, két tanára, George Benjamin és Julian Anderson, valamint az angol kortárs opera hírét legmesszebbre eljuttató Thomas Adès művei a bennünket körülvevő világ szépségeire, az apró részletek fontosságára reflektálnak.

Christian Mason szerint Pierre Boulez művészetének lényege: egy végtelen világ megalkotása a legapróbb elemből. A 90 éves mester tiszteletére írta 2015-ben William Blake egyik verssorát megzenésítő művét, középpontba helyezve a kis cintányérszerű csengettyűket, a krotálokat. Egy évvel később született meg Thomas Adès eredetileg csellóra és zongorára komponált Lieux retrouvés című darabjának kisegyüttesre és csellóra átírt változata. Az első tételben változatos intenzitással megszólaló hangokat hallunk, a második vad pengetésekkel hódítja meg a csúcsot. A mezők című tétel derűs és higgadt, a végén a cselló varázslatos üveghangokkal cseng ki a semmibe. Mindez kontrasztot alkot az utolsó tétel sötét és virtuóz halálkánkánjával.
Az Alhambra-fantáziával Anderson a híres spanyol palota előtt tiszteleg, megjelenítve az épület mór történelmét és a gyönyörű tájat is. A koncertet záró Benjamin-mű címe a nap első fényeire utal. William Turner A norhami vár pirkadatkor című festménye ihlette meg a szerzőt, akit lenyűgözött, ahogyan a nap fényétől olvadni látszanak a szilárd tárgyak.

Rendező: Budapesti Fesztiválzenekar, Müpa

Parkolási információk

A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.

Előadott művek

  • Franck Ollu
  • cselló
    Szabó Péter


Európai Hidak 2020 - Egyesült Királyság


Ugrás az oldal tetejére