Budapesti Fesztiválzenekar

komolyzene, opera, színház

Egy szünettel
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Mentse el a programot Google Naptárába!

„Sebész, karmesteri pálcával” - írta a Revizor Marek Janowskiról 2015-ben. A lengyel születésű német karmester nem showman: sallangok nélkül vezényel, de bátran kockáztat, és rengeteg érzelmet mozgat meg. Ahogy legutóbb, most is egy Richard Strauss-darabbal érkezik, és egy romantikus hegedűversenyt is magával hoz a filmzene egyik megteremtőjétől.

Richard Strauss imádta a természetet és a hegyeket, csodálatát pedig belesűrítette az Alpesi szimfóniába, amelyet sokan a szimfonikus programzene csúcsának tartanak. A mű erdei forrásokon, vízeséseken, virágzó mezőkön és vakító gleccsereken sodor keresztül, amíg le nem száll a köd és ki nem tör a vihar, hogy végül minden újra elcsendesedjen. Itt jelentkezik a naturalizmus először a zenében: Strauss szélgépet, vihargépet és több más ritka hangszer mellett a szokványos oboánál egy oktávval mélyebb regiszterű heckelphont használ, sőt a gyereksírást is érzékelteti.
A koncert másik főszereplője a kétszeres Oscar-díjas zeneszerző, a filmzene egyik atyja, Erich Wolfgang Korngold, aki egyik kompozíciójával már kilencévesen kivívta, hogy Mahler zenei géniusznak nevezze. Legnagyobb sikereit később Hollywoodban aratta, ez az út azonban inkább kényszerpálya volt: zsidó származása miatt hagyta ott Ausztriát, ahová mindig visszavágyott. Hitler bukása után leszámolt a filmzenékkel, és újra a koncertműfajokra összpontosított - így született meg utóromantikus Hegedűversenye is, amelyet hangversenyünkön a Janowskival rendszeresen fellépő német Arabella Steinbacher játszik.

Rendező: Budapesti Fesztiválzenekar

Parkolási információk

A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Büféélmény – sorban állás nélkül

Az Átrium-büfében új étkezési szolgáltatásunknak köszönhetően lehetőségük van előrendelést leadni egy órával az előadás megkezdése előtt, így megszabadulhatnak a hosszas sorban állástól az előadás szünetében, és azonnal fogyaszthatják a megrendelt étel-, italféléket. Az előrendelés részletei elérhetőek itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.

Előadott művek

  • Marek Janowski
  • hegedű
    Arabella SteinbacherUgrás az oldal tetejére