Beethoven cselló-zongora szonátái

komolyzene, opera, színház

Egy szünettel
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
  • Müpa saját produkció

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

Ha szavak nélkül akarsz összebarátkozni valakivel, és mindketten játszotok valamilyen hangszeren, hívd az illetőt kamarazenélni! A kamarazene lebontja a falat ember és ember között, azt sugallva: közünk van egymáshoz. Nőnek és férfinak, gyereknek és felnőttnek, idősnek és fiatalnak - mindenkinek.

Túlságosan magasztos gondolatok? Inkább gyakorlatiasak és tapasztalatokon alapulók. Konkrét emlékeken: 2015-ben az akkor éppen harmincéves csellista, Várdai István és az akkor éppen nyolcvanéves zongoraművész, Frankl Péter adott közös koncertet Budapesten - és történetesen Beethoven összes cselló-zongora szonátáját játszották. Felejthetetlenül. A koncertlátogató azt gondolta volna, fél évszázad korkülönbség akár szakadékként is tátonghat két művész között - bizonyára más a felfogásuk, mást gondolnak tempókról, hangzásról, technikáról és sok egyébről, hiszen az idők változásával magunk is változunk, s az új generációk olykor tagadják a régiek által tisztelt értékeket. Kettejük együttműködése nem ezt, hanem az ellenkezőjét mutatta: úgy értették egymást, mint akik örök időktől fogva mindig is együtt muzsikáltak.
Ugyanaz az átszellemültség, ugyanaz a játékosság, ugyanaz az érzéki hangzásigény, ugyanaz a humor - vagy ha talán nem is ugyanaz, mégis nagyon hasonló. Két egymás iránt fogékony, egymásra nyitott világkép. Minek köszönhető mindez? Alighanem annak, hogy a magyar kamarazenei iskola évtizedeken át töretlenül ápolta tovább (Mihály András, majd Kurtág György közvetítésével) azokat a hagyományokat, amelyeket még Frankl legendás mestere, Weiner Leó teremtett meg a maga tanításával.
Aki szereti Beethoven cselló-zongora szonátáit, annak meg kell hallgatnia Várdait és Franklt - életre szóló élményben lesz része.

Rendező: Müpa

Parkolási információk

A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Büféélmény – sorban állás nélkül

Az Átrium-büfében új étkezési szolgáltatásunknak köszönhetően lehetőségük van előrendelést leadni egy órával az előadás megkezdése előtt, így megszabadulhatnak a hosszas sorban állástól az előadás szünetében, és azonnal fogyaszthatják a megrendelt étel-, italféléket. Az előrendelés részletei elérhetőek itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.

Előadott művek

  • cselló
    Várdai István
  • zongora
    Frankl PéterKapcsolódó bérlet

Kedvezménnyel

Ugrás az oldal tetejére