• BUDAPESTI WAGNER-NAPOK

Wagner: A bolygó hollandi - a Müpa dokumentumfilmje

irodalom, film, kiállítás

Előadóterem
  • Müpa saját produkció

Mentse el a programot Google Naptárába!

A film a Budapesti Wagner-napok 2015-ben bemutatott A bolygó hollandi premierjének próbái során készült. A filmben Fischer Ádám karmester, a Wagner-fesztivál művészeti vezetője és Kovalik Balázs rendező elmondják, milyen értelmezésben valósítják meg Wagner operáját, mely az örök bolyongásra ítélt - és egy hűséges nő általi megváltást kereső tengerész, valamint a polgári létből elvágyódó, a rejtélyes hősről álmodozó leány, Senta romantikus történetét beszéli el. Fischer Ádám felidézi a mű keletkezését, beszél a hollandi legendájáról és egy tengeri utazás élményéről, melyek inspirációul szolgáltak Wagner számára az opera megkomponálásához. Elemzi az opera zenei világát és a szereplők karakterét, viszonyát egymáshoz. Kovalik Balázs értelmezésében a hollandi a Művészt jeleníti meg, aki saját sikereinek világában él, ezért képtelen minden emberi és társadalmi kapcsolatra. A rendező a mai kor problémáival állítja párhuzamba a wagneri mű alapgondolatát, amely a komponista személyes vonásait tükrözi, de általános emberi kérdéseket is érint és ezáltal a ma embere számára is aktuális.

Rendező: Müpa

Parkolási információk

A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.

  • operatőr
    Reich László
  • vágó
    Geier János
  • szerkesztő, riporter, rendező
    Várbiró JuditUgrás az oldal tetejére