• müpamozi

A fénypoéta - Vittorio Storaro fényei és színei

Vörösök (Reds, 1981)

irodalom, film, kiállítás

Előadóterem
  • Müpa saját produkció

Mentse el a programot Google Naptárába!

Egy újabb film, amely Oscar-díjat hozott Vittorio Storarónak, valamint a rendező Warren Beattynek is. Ez meglehetősen különös, főleg Amerikában, mert a Vörösök a Nagy Októberi Szocialista Forradalom krónikája. (Már ha a NOSZF még mond valamit a mai magyar polgároknak.) De kezdjük az elején! Egy John Reed nevezetű bohém és radikális amerikai újságíró 1914-ben átkelt Európába, és az I. világháború tudósítója lett. Könyvet is írt a háborúban álló Kelet-Európáról. Szembesült a cenzúrával, a háború értelmetlenségével. Néha le is csukták. 1917-ben Oroszországban bukkant fel, jóval a forradalom előtt, és valóban első kézből számolt be az eseményekről. Ebből született a Tíz nap, amely megrengette a világot című kötete - a Vörösök alapja. (A könyv egykor Magyarországon és a Szovjetunióban is támogatott műnek számított - John Reed sírja a Kreml falánál található.)
Csakhogy nem mindegy, ki és hogyan olvassa ezt a könyvet/filmet. John Reed ugyanis krónikás, nem emlékmű-állító. A Vörösök elképesztő látványvilága, a forradalom örvénylése olyan kérdéseket is felvet a forradalom természetéről, amelyeket a kor hatalomipara nem szeretett volna feltenni. Lehet, hogy ma már újabb kérdéseink is támadnak arról a bizonyos tíz napról, amely hét évtizedes világrengést idézett elő. És az igazán elképesztő az, hogy Vittorio Storaro ismét új nyelvet teremtett ehhez a filmhez. A tobzódó képekben egyszerre van jelen a lázadás mindent elsöprő eufóriája és a mozgásba hozott tömeg szürkesége.

Rendező: Müpa

Parkolási információk

A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.

Előadott művek

  • házigazda
    Réz András
  • rendező
    Warren Beatty


müpamozi


Ugrás az oldal tetejére