irodalom, film, kiállítás

Régi idők focija (1973)

120 éves a magyar film

Előadóterem
  • Müpa saját produkció
  • müpamozi

Jegyárak

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy a jegyek megvásárlásával elfogadják a Müpa házirendjét, mely az aktuális előírásokról és biztonsági szabályokról is rendelkezik. A részletekről és tudnivalókról ezen az oldalon tájékozódhatnak.

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

Mentse el a programot Google Naptárába!

A történet szerint 1924-ben járunk, és a film első két és fél perce olyan, mintha akkor forgatták volna. Némafilm burleszk. Tamássy Zdenkó kísérőzenéje korabeli mozizenét idéz. A főszereplő - Garas Dezső megismételhetetlen alakításában - úgy mozog, mint a némafilm legjobbjai. A történés - a magától kinyíló ajtó - burleszk. S bár világos, hogy színes filmmel van dolgunk, a színek is porosak, kopottak, mintha már fél évszázada fakulnának. Stílusjáték. Szellemes, vicces, közben pedig átjárja valamiféle mélabú - ami egyébként Chaplintől vagy Buster Keatontól sem volt idegen.

Sándor Pál Mándy Iván A pálya szélén című műve nyomán forgatott filmje igen gyorsan ikonikus alkotássá vált. A mai napig mondogatjuk, hogy „Kell egy csapat!”. A film azonban nem egyszerűan a focibolond Mándy nagyszerű írásának megfilmesítése. Egy picit magasabbra helyezi nézőpontunkat: „focifilm”, amely értelemszerűen nem a fociról szól. A magyar filmtörténetben ugyanis ez a bizonyos „focifilm” műfajjá vált. Világos, hogy a Civil a pályán, a Csodacsatár, a Két félidő a pokolban, a Mérkőzés vagy a 6:3 avagy, játszd újra Tutti a labdarúgás örvén számolnak be világunk akkori aktuális állásáról, válságainkról, konfliktusainkról. Ami a csapatot illeti, az Sándor Pálnak már megvan. Garas, Kern, az író-dramaturg Tóth Zsuzsa és az operatőr Ragályi Elemér. És ahogy ez Sándor Pálnál lenni szokott, a truppban felbukkannak a magyar filmvilág különféle szereplői, hiszen az ő filmjei rendszerint úgy mesélnek történeket, hogy közben magáról a filmcsinálásról is szólnak. Meg a történelemről, amely valahol a háttérben irkálja önmagát. Egy villanás: Az Est beszámol a müncheni sörpuccsról. „Kik ezek?” - kérdi csodálkozva Minarik, a mosodás, akit ennél sokkal jobban foglalkoztat a Csabagyöngye csapatának jövője. Hiszen az úgynevezett történelem, a hatalom játékai kint vannak. Bent pedig az emberi vágyak, törekvések, a hűség és az árulás - szóval minden, ami tényleg fontos.

Magyar nyelven, felirat nélkül.
A vetítést megelőző és az azt követő beszélgetés magyar nyelven zajlik.


Rendező: Müpa
  • házigazda
    Barkóczi Janka
  • rendező
    Sándor Pál

Parkolási információk

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy abban az esetben, amikor a Müpa mélygarázsa és kültéri parkolója teljes kapacitással működik, érkezéskor megnövekedett várakozási idővel érdemes kalkulálni. Ezt elkerülendő, azt javasoljuk kedves közönségünknek, induljanak el hozzánk időben, hogy gyorsan és zökkenőmentesen találhassák meg a legideálisabb parkolóhelyet és kényelmesen érkezhessenek meg előadásainkra. A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.müpamozi


Ugrás az oldal tetejére