irodalom, film, kiállítás

Nincs parancs! (2020)

Szünet nélkül
Előadóterem
  • Müpa saját produkció
  • Európai Hidak 2021 - Budapest-Berlin

Jegyárak

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy a jegyek megvásárlásával elfogadják a Müpa házirendjét, mely az aktuális előírásokról és biztonsági szabályokról is rendelkezik. A részletekről és tudnivalókról ezen az oldalon tájékozódhatnak.

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

Mentse el a programot Google Naptárába!

Budapest és Berlin szempontjából megkerülhetetlen téma áll Szalay Péter 2020-as dokumentumfilmjének középpontjában: a rendszerváltás. A hétköznapok embereire koncentráló film két határőr alezredes, Bella Árpád és Harald Jäger kísértetiesen hasonló történetén, bátor kiállásán és egy tragikus határátlépési kísérleten keresztül világít rá az események jelentőségére.

1989-et és a rendszerváltást ma már sokan sokféleképpen értékelik, a film azonban egyértelműen amellett teszi le a voksát, hogy igenis van mire büszkének lennünk ezzel kapcsolatban. Bella Árpád hatáskörét túllépve átengedte a keletnémet tömeget a magyar-osztrák határon, és Harald Jäger a berlini falnál szintén puskalövés nélkül engedett kelet-berlinieket Nyugatra. Bátor fellépésükkel felgyorsították az események menetét, és megakadályozták a tömeges tragédiát. Sajnos azonban veszteségekkel is járt ez az időszak: a korábbi történéseken felbuzdulva a harminchat éves Kurt-Werner Schulz feleségével és hatéves fiával szeretett volna átkelni a határon, azonban egy határőrrel való dulakodás közben, egy véletlenül elsült fegyver miatt életét vesztette.
Szalay Péter dokumentumfilmje elsősorban a rendszerváltás emberi oldalára koncentrál, izgalmasan, sok szemszögből körbejárva a témát, amit sajátos stílusa is megkoronáz. Az alkotást a szereplők visszaemlékezései mellett rövid játékfilmes betétek, archív felvételek és Cakó Ferenc homokanimációi színesítik.

Magyar és német nyelven, magyar és német felirattal.
A vetítést megelőző és az azt követő beszélgetés magyar nyelven zajlik.


Rendező: Müpa

Parkolási információk

A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.

  • a filmet ismerteti és beszélgetésvezető:
    Hidas Ildikó (dramaturg), Szalay Péter (rendező)
  • rendező
    Szalay Péter


Európai Hidak 2021 - Budapest-Berlin

Európai Hidak 2021 - Budapest-Berlin


Ugrás az oldal tetejére