irodalom, film, kiállítás

Maria Braun házassága (Die Ehe der Maria Braun; 1979)

Szünet nélkül
Előadóterem
  • Müpa saját produkció
  • Európai Hidak 2021 - Budapest-Berlin

Jegyárak

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy a jegyek megvásárlásával elfogadják a Müpa házirendjét, mely az aktuális előírásokról és biztonsági szabályokról is rendelkezik. A részletekről és tudnivalókról ezen az oldalon tájékozódhatnak.

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

Mentse el a programot Google Naptárába!

Alkalmazkodóképesség. Hát az igen fontos. Ha nem tudnánk, mi az, majd a tanácsadónk elmagyarázza. Amúgy meg az ember gyorsan alkalmazkodó lény. De hogyan állunk a szélsőséges helyzetekkel? Rainer Werner Fassbinder filmje az NSZK világháború utáni talpra állásának furcsa, keserű története. Pontosabban: tíz esztendő egy olyan asszony életéből, aki alkalmazkodik a háborúhoz, a hiányhoz, a magányhoz, különféle férfiakhoz - és a sikerhez is. A Maria Braun házassága mégsem sikertörténet. Mert az életben maradásért folytatott elszánt küzdelem közepette valahogy elenyészik az Élet.

Szól a rádió. A film elején - 1943-ban - a lövések, robbanások zajától, a gyereksírástól és a szirénától alig hallani Beethoven muzsikáját. Szól a rádió a film végén is: az 1954-es labdarúgó VB döntőjét - NSZK-Magyarország 3:2 - közvetítik. Nekünk el nem halványuló nemzeti gyász. A németeknek emelkedett pillanat, amikor egy évtized múltán végre nem bűnös nációként állnak a világ nyilvánossága elé. Megrendítő és groteszk. A háborúban minden egyszerű. Fekete és fehér. A békébe, a konszolidációba való átmenet bonyolultabb, tele ellentmondásokkal. Abban, hogy Maria Braun morális odüsszeiája világszerte ismertté vált, múlhatatlanul fontos szerepe volt az őt alakító Hanna Schygullának, aki a hetvenes-nyolcvanas évek Új Német Filmjének meghatározó színésze volt. A kurta életű, de roppant termékeny Fassbinder huszonhárom filmjében játszott. A korszak ikonikus színművésze volt, akire a legjelentősebb rendezők is osztottak szerepet. A Maria Braun házassága azonban ebben a látványos életműben is kiemelt helyen áll. Talán azért, mert ez a film az emberi tévedések, hibák és bűnök sokaságát nem próbálja a történelmi eseményekre hárítani. Embernek lenni felelősséggel jár. Vagy nem?

Német nyelven, magyar felirattal.
A vetítést megelőző és az azt követő beszélgetés magyar nyelven zajlik.

Rendező: Müpa

Parkolási információk

A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.

  • rendező
    Rainer Werner Fassbinder
  • házigazda
    Réz András


Európai Hidak 2021 - Budapest-Berlin

Európai Hidak 2021 - Budapest-Berlin


Ugrás az oldal tetejére