irodalom, film, kiállítás

Good bye, Lenin! (2003)

Szünet nélkül
Előadóterem
  • Müpa saját produkció
  • Európai Hidak 2021 - Budapest-Berlin

Jegyárak

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy a jegyek megvásárlásával elfogadják a Müpa házirendjét, mely az aktuális előírásokról és biztonsági szabályokról is rendelkezik. A részletekről és tudnivalókról ezen az oldalon tájékozódhatnak.

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

Mentse el a programot Google Naptárába!

1989-ben lebontották Berlin nyomasztó látványosságát, a Falat. Ugyanebben az évben egyéb meglepő dolgok is történtek, hiszen még a létező szocializmust is lebontották. A történteket rendszervált(oz)ásnak nevezték. Wolfgang Becker filmje azonban nem a nevezetes történelmi események felidézése. Fekete humorú vígjátéka sokkal inkább arra keresi a választ, hogyan élték meg a hétköznapi emberek, hogy attól kezdve Kelet és Nyugat égtáj lett. Vicces és keserű történet. Egy asszony kómába esik az NDK-ban, s mire magához tér, már egy másik világban, az újraegyesített Németországban találná magát - ha a családja nem próbálná megóvni ettől a sokktól.

A Good bye, Lenin! egyáltalán nem olyan egyszerű film, amilyennek látszik. Ott van benne a múlt, a bezártság, beszorítottság világa. A zsarnokság. Ugyanakkor ez a múlt mint látványvilág és hangulat - kacagtató retro. És ehhez jönnek az új, szabad világ konfliktusai. Hogy is van az, hogy ami tegnap tilos volt, ma már kötelező? Hogyan képesek alkalmazkodni nemzedékek a megváltozott szabályokhoz? A kómából ébredt, lakásából ki nem mozduló asszonynak a gyerekei tévéműsorokat, híradókat hamisítanak, olyannak rendezik be a lakását, amilyen az előző rendszerben volt. Nevetünk. De miként kell berendezkedni az új világban? Semmik voltunk, minden leszünk? Vagy fordítva? Túl lennénk rajta? A világnak ezen a felén, az egykori vasfüggöny innenső oldalán nem nagyon sikerült. Még mindig hadakozunk a múltunkkal, és a lefolyóból néha fel-felbuggyannak kellemetlen illatok. Olykor a nosztalgia. Hiszen minden egyszerűbb volt. Rend volt. Döntöttek helyettünk. Persze jó, hogy nem dörögnek jelszavak, nem kell masírozni, hűségesküket hazudni. De tudjuk-e, akarjuk-e tudni, hogy mi az ára a szabadságnak? Wolfgang Becker filmje kérdéseket tesz fel. És ezek fölöttébb elgondolkodtatók harminckét évvel a Fal lebontása és tizennyolc évvel a film készülte után is.

Német nyelven, magyar felirattal.
A vetítést megelőző és az azt követő beszélgetés magyar nyelven zajlik.

Rendező: Müpa

Parkolási információk

A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.

  • rendező
    Wolfgang Becker
  • házigazda
    Réz András


Európai Hidak 2021 - Budapest-Berlin

Európai Hidak 2021 - Budapest-Berlin


Ugrás az oldal tetejére