irodalom, film, kiállítás

És mégis miénk a nyelv!

Az angol irodalom remekei

Szünet nélkül
Fesztivál Színház
 • Müpa saját produkció
 • LITERÁRIUM EXTRA
 • Európai Hidak 2020 - Egyesült Királyság

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

Csupa gyöngyszemet fog hallani a közönség angol, illetve brit szerzőktől, hiszen Shakespeare, Byron és Tennyson mellett „megszólal” a skót Burns és az ír Yeats is. Főleg versek lesznek, szép magyar fordításokban, de rövid prózák is, meg színdarabrészletek. Mindez négy remek színész tolmácsolásában, némi összekötő szöveggel és elválasztó zenével. Az EU-Hidak sorozatban most a szokottnál is erősebb hidat igyekszünk verni, hiszen az Egyesült Királyság nem EU-tag többé. De a Brexit támogatói is hangsúlyozták: ők egy intézményből akartak kiválni, nem egy kontinensből.

Mindenesetre a nyelvüket így is hátrahagyták nekünk, a kontinentális Európának. Azt a nyelvet, amely kulturálisan talán a legnagyobb kincsük. Hiszen az angolok éppen a nyelvben alkották a legnagyobbat: az angol irodalom, a dráma, az esszé sokszor képviselte a világ élvonalát. Az angol nyelvet lassan kisajátítja a világ, elveszi az angoloktól (vagy már el is vette), hiszen sokszor már nem mérvadó, hogy maguk az angolok ezt vagy azt hogyan mondják, nem ők az angolság mércéje többé. (És lassan az amerikaiak sem.) De ez a nyelv akkor is az övék, mert nagyszerű műveket alkottak rajta - és alkotnak ma is -, ezt pedig nem lehet elvenni tőlük. Kizárólag brit (azaz európai!) szerzőket válogattunk a műsorba, csak egy kakukkfióka lesz: Poe-tól A holló (egy igen testes, fekete kakukkfióka). Igyekeztünk vidámat és szomorút, lágyan romantikusat és kegyetlenül tárgyilagosat arányosan adagolni - ahogy az angolok is teszik.

Rendező: Müpa

Parkolási információk

A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.

 • színművészek
  Fullajtár Andrea
  Ónodi Eszter
  Fodor Tamás
  Hajduk Károly
 • hárfa
  Razvaljajeva Anasztázia
 • műsorvezető és a műsor összeállítója
  Nádasdy Ádám
 • rendező
  Balog József


LITERÁRIUM EXTRA

Európai Hidak 2020 - Egyesült Királyság


Ugrás az oldal tetejére