• müpamozi

Very British - Szatírák és groteszkek

Dr. Strangelove, avagy rájöttem, hogy nem kell félni a bombától, meg is lehet szeretni (Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb; 1964)

irodalom, film, kiállítás

Előadóterem
  • Müpa saját produkció

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

Peter Sellers annyira jó komikus, hogy a rendező, Stanley Kubrick három szerepet is osztott rá a Dr. Strangelove, avagy rájöttem, hogy nem kell félni a bombától, meg is lehet szeretni című filmjében. Sőt inkább négyet, hiszen Dr. Strangelove karaktere mögött megbújik a kétes múltú Dr. Merkwürdigliebe. Kubrick pusztító szatírája olyan korban született, amelyet beárnyékolt két világhatalom fenekedése. A U-2-incidens, a vietnami háború, a berlini fal, a kubai rakétaválság, a Kennedy ellen elkövetett merénylet… Rémes, ugye? Ma már nem cirkálnak atombombával megrakott gépek ellenséges határok mentén, senki nem nyomkod baljóslatú gombokat, nincsenek többé megalomániás hatalomiparosok, összeesküvés-elméletek. Béke van. Miért is rágódnánk azon, mennyire kiszolgáltatott a világ a hatalomiparnak?
Bő fél évszázada azonban Kubrick nem lacafacázott. A szatírához elengedhetetlen túlzásokat bevetve bemutat egy krízist. Carl von Clausewitz anno még azt írta, hogy a háború a politika folytatása más eszközökkel. De mi van akkor, ha az a háború akár az utolsó is lehet? Ha valami visszafordíthatatlan történik… Bár a bombáról van szó, mindvégig ott sunnyog a háttérben a kérdés: kik viselik ennek az egésznek a felelősségét? Kik döntenek helyettünk? De ne komolykodjunk! Végső soron csak egy szatírával van dolgunk. És azok a furcsa valamik nem is gombafelhők. Inkább bárányfelhők. Csak más a formájuk.

Angol nyelven, magyar felirattal.

Rendező: Müpa

Parkolási információk

A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.

  • rendező
    Stanley Kubrick
  • házigazda
    Réz András


müpamozi


Ugrás az oldal tetejére