• müpamozi

Very British - Szatírák és groteszkek

Britannia gyógyintézet (Britannia Hospital; 1982)

irodalom, film, kiállítás

Előadóterem
  • Müpa saját produkció

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

A Britannia gyógyintézet a Mick Travis-trilógia (If…, O Lucky Man!) lezárása, bár itt már a Mick Travis karakter csak egyik, bár igen fontos eleme ennek a több nézőpontú történetnek. Lindsay Anderson filmje egyetlen nap története. Igaz, ez nem akármilyen nap a kórházban, ahol maga a királynő avatja fel az új szárnyat, a kórházi személyzet sztrájkol, a kapun kívül - legalább is eleinte a kapun kívül - pedig baloldali tüntetők demonstrálnak. Mindeközben A szerencse fiában megismert Millar professzor világra szóló bejelentésre készül…Őrület.

Őrület, de van benne rendszer. És néha úgy érezzük, hogy ez a gyilkos szatíra előre vetíti a 2010-es évek második felét: a mindent elborító populista szólamokat, az ürességtől kongó mondatokat a világ állapotáról, a társadalmi igazságosságról és igazságtalanságról, az egyéni érdekekre széthulló közösséget... És prof. Millar, a sztártudós sem tűnik olyan nagyon távolinak, noha nem nehéz benne felfedezni Frankenstein doktort. Millar a tudományos-technológiai progresszió heves hirdetője, aki előbb vág, és utána sem gondolkodik el azon, miként változhat meg a világ teremtménye által. Szóval a Britannia gyógyintézet elég beteg. És olykor inkább emlékeztet bolondokházára. Vagy még arra sem. Mert a királyi fenség látogatásának előkészületei, a látszatgyártás, az önmagát munkásosztálynak tekintő sokaság rebelliója és a média kukucskálása közepette ebben az ispotályban valahogy mindenki megfeledkezik a betegekről. Na, ennyit a gyógyulás esélyeiről…

Angol nyelven, magyar felirattal.
A vetítést megelőző és az azt követő beszélgetés magyar nyelven zajlik.

Rendező: Müpa

Parkolási információk

A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.

  • rendező
    Lindsay Anderson
  • házigazda
    Réz András


müpamozi


Ugrás az oldal tetejére